[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Splendorville


Splendorville - Ellen Mattson

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2004, 334 s.)

En kvinnlig huvudperson vars namn endast är känt som Doktor Esparto bor i en stad som hon kallar Splendorville.
Staden ligger i ett icke angivet afrikanskt land men är troligen en kombination av Algeriet, Marocko och Tunisien.
Det är sent 1920-tal, kanske tidigt trettiotal, och till staden anländer en gycklartrupp, en grupp amerikanska skådespelare vars regissör och producent bestämt sig för att skapa en film som avviker mot de standardproducerade Hollywoodfilmerna.
Detta är Doktor Espartos berättelse som hon minns den och som hon vill minnas den.

Bokomslag "Splendorville"Doktor Esparto lever i staden och i sin egen lilla värld, till synes en solitär enhet mot en mycket brokig bakgrund. Hennes förtrogne är polischefen i staden, fransmannen Fred. De är vänner sedan många år tillbaka och så nära man kan vara varandra utan att vara ett älskande par.
Hon har levt hela sitt liv i detta afrikanska land.
Hennes far var en berömd arkeolog och som tidigt moderlös fick hon följa fadern på dennes utgrävningar. Periodvis har hon även bott långa tider hos en nomadstam. Även om hon tror att hon kan hantera blandningen av västerländskt och österländskt så är de två motstridiga delarna av henne en av de främsta anledningarna till att hon avgränsar sig och väljer att betrakta istället för att delta i livet.

När den amerikanska stumfilmsgruppen slår sig ner i prinsens palats vänder de upp och ner på Dr Espartos tillvaro. Hon dras, till en början motvilligt, in i dessa personers lysande omkrets. Hon blir den betraktande och den förtrogna samtidigt som hon möter människor som lyssnar på henne och som ger henne en aktiv roll. Filmen som de spelar in handlar om en arkeolog och hans dotter och hennes förälskelse i en arabisk sheijk. För Dr Esparto blir mötet med skådespelaren som skall spela arkeologen en möjlighet för henne att på nytt möta en fadersgestalt, då hennes riktiga far försvann i öknen.

Medan den amerikanska skådespelartruppen grälar, roar sig, super, älskar och ibland spelar in filmscener rör det på sig i landet. Polischefen noterar alltmer oroande tecken på hemlighetsfulla aktiviteter och han börjar inse att hans, och även de andra västerlänningarnas, tid är ute.

Mötet med skådespelarna en katalysator i doktorns liv, men hon förstår inte riktigt hur mycket hon faktiskt har och kommer att påverkas av detta.
Inom truppen finns dessutom många känslor under ytan och allteftersom de stiger uppåt så närmar sig en urladdande katastrof som gör Doktor Esparto till en motvillig aktör i den turbulenta filmmiljön.

Ellen Mattson skriver om mötet mellan olika kulturer och människor.
Klassiska möten som ändå skapar unika reaktioner.
Huvudperson är en iakttagare, men någon som ändå inte förmår att öppna sina ögon tillräckligt mycket för att upptäcka verkligheten omkring sig.
Boken består av drömlika, ibland mardrömslika, sekvenser som skapar illusioner av verklighet men som lika gärna kan vara en fantasivärld.
Det är en berättelse om en förändring som är omöjlig att stoppa.
"Bara det som flyter, förgås och återuppstår i nya former lever vidare."

Lika mycket som berättelsen handlar om att leva handlar det om att överleva och att hantera sin existens och tillvaro så att man står ut med den.
Sanden, hettan och de kontrasterade kulturerna binder samman en berättelse som lever kvar i ens tankar en lång tid efteråt, även om de olika delarna blandas och man inte längre kommer ihåg den enskilda händelsens betydelse.
Ungefär så upplever jag det när Doktor Esparto försöker minnas tiden i Splendorville och det är ungefär så hon berättar historien.

Innehållsförteckning:
Öken
Hetta
Sand
Kulturmöten
Pengar
Kärlek
Hat


Om författaren:
Ellen Mattson
Ellen Mattson
© Foto: Cato Lein

Ellen Mattson är författare och litteraturkritiker. Hon debuterade 1992 med "Nattvandring" och har därefter givit ut flera romaner. För "Resenärerna" fick hon 1998 Svenska Dagbladets litteraturpris. År 2003 tilldelades hon Göteborgs-Postens litteraturpris.

Andra böcker av författaren:
Nattvandring 1992
Vägen härifrån 1995
Resenärerna 1998
Poetens liv 1999
Snö 2001

Övriga bokfakta:
"Splendorville" kom ut på Albert Bonniers förlag i september 2004.

 


Carin Thärnström : 05-04-26


 
> maila crew@bulldozer.nu