[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Tiden

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Stålar


Stålar - Kate Cann

(Inbunden, Tiden, 2003, 318 s.)

Tanken på pengar, stålar, är det som huvudpersonen Rich i boken "Stålar" ägnar största delen av hjärnverksamheten åt.
När han inte funderar på hur han ska få ihop det med Portia, den otroligt snygga självupptagna tjejen med en äldre pojkvän.

Bokomslag "Stålar""Stålar" är första delen i en boktrilogi om Rich.
Han är en sjuttonårig kille som går på gymnasiet, är konstnärligt inriktad med fokusering på att ta sig vidare till konstskola. Han är en begåvad kille, men som slarvar och sätter sig över normerna vad det gäller att sköta skolarbetet, lämna in uppgifter i tid och närvara vid lektionerna.
Jag måste erkänna att jag upplevde honom som aningen tröttsam under ganska stor del av boken, troligtvis beroende på att jag själv inte är tonåring längre. Rich är en ganska typisk tonåring: egotrippad (är inte JAG viktigast?) och har ett enormt behov av att verka vuxen och världsvan. Han tycker att vuxenlivet utgör en så stor lockelse att skolan måste vara ett idiotiskt påfund av korkade vuxna.

Richs familj har det ganska knapert ställt men även om hans behov av pengar är stort så duger inget fabriksjobb eller butiksbiträdejobb för Rich.
Istället skickar han in en knippe teckningar till några grafiska firmor och reklambyråer i hopp om att "bli upptäckt". Det blir han också, av Nick som jobbar på Abacus design. Nick gillar bilderna och vill använda sig av dem, men kanske framförallt av Rich i samband med att han ska skapa ett "konto" för ett företag som tillverkar alkoläsk. Rich svävar upp i det blå, inte nog med att han får ett förskott av pengar (för att kunna klä sig snyggt inför alkoläskgubbarna) dessutom går hans vildaste fantasier i uppfyllelse. Hans behov av att markera sin vuxenhet och självständighet gör att han struntar ännu mer i skolan och i sin familj.

Lyckligtvis för Rich så är Nick en schysst kille med en fru som ser Rich som den sjuttonåring han är och han får där stöd och förståelse istället för att utnyttjas. Relationen med familjen, framförallt fadern, blir dock sämre och i vredesmod lämnar Rich dem för att klara sig själv. Jag antar att det är det som vi kommer att få läsa om i de nästkommande två böckerna.

Boken är lättläst och upplagd enligt klassisk modell så att "hjälten", Rich, kommer till sans och vett och genomgår sin katharsis (rening) för att mot slutet av boken bli sann mot sig själv och bli sams med sin skola och delar av familjen (modern). Det är lite av modern saga över det hela.
Den snygge smarte trevlige killen som har sina fläckar av slarv, och i viss mån arrogans, är som gjord för en nybliven tonårstjej att sukta över.
Trots att boken handlar om en kille så tvivlar jag på att den kommer bli läst av killar.

Den är ganska ojämn i sin personbeskrivning.
Richs familj blir en ganska otydlig schablon medan beskrivningen av Barb (Nicks fru) växer och fördjupas. Den underbara beskrivningen av drömtjejen Portia är vansinnigt rolig. Richs besatthet av henne hindrar honom nämligen inte från att se och beskriva hennes ytlighet och brist på intelligens, humor och hyfs.

Innehållsförteckning:
Starletkänsla
Konstnärlig kris
Oförstående vuxna
Påfrestande vuxna
En tioårig tjej vid namn Scarlett som samlar på tiaror
Stålar

 


Om författaren:
Kate Cann
Kate Cann
© Tiden

Kate Cann är född 1954 och bosatt i Essex, Storbritannien. Hon arbetar som journalist och författare och flera av hennes ungdomsböcker har översatts till svenska.

Andra böcker av författaren:
Dyk i 1999
Djupt vatten 2000
Över ytan 2001
Göra slut 2002

Övriga bokfakta:
"Stålar" gavs ut på Tidens förlag i mars 2003. Översättningen till svenska är gjord av Olov Hyllienmark

 


Carin Thärnström: 03-04-12


 
> maila crew@bulldozer.nu