[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Den stängda boken


Den stängda boken - Jette A. Kaarsbøl

(Inbunden, Forum, 2005, 497 s.)

"Den stängda boken" utspelar sig i slutet av 1800-talet i Köpenhamns borgarmiljö. Den unga Frederikke Leuenbech lever ett stillsamt och händelselöst liv, som fästmö till en ung präst.
Av en ren slump möter hon sina svärföräldrars grannar, familjen Faber och deras två vuxna barn Fredrik och Amalie.

Detta möte kommer att för alltid förändra hennes liv.

Bokomslag "Den stängda boken"Frederikkes nya bekantskaper är måttligt förtjusta i hennes blivande make, som de betraktar som inskränkt och stupid. Istället gör de sitt bästa för att locka Frederikke ut i livet för att möta nya människor i den kulturkrets de umgås i.
Den 21-åriga Frederikke dras in i deras umgänge och möter Brandes, Bang, P.S. Kröyer och deras andra vänner.

Hon är en stillsam flicka, rar men lite småtråkig och hon saknar sin betydligt livligare syster som rymt för att gifta sig med en av faderns affärskollegor. Frederikke bryter upp från sin förlovning, mycket tack vare att hon i Fredrik Faber mött en man att älska och högakta. Han är en karismatisk personlighet, en begåvad förlossningsläkare som uppskattar Frederikke och därför ger henne ett förslag.
Han vill egentligen inte gifta sig, men föreslår att de två ska gifta sig och vara goda kamrater och samtidigt vara fria människor. Han behöver gifta sig för att kunna gå vidare i karriären och vill samtidigt "rädda" Frederikke från sin tråkige fästman. Vad Fredrik Faber inte inser är att Frederikke är djupt förälskad i honom och vare sig förstår eller lyssnar till hans ord om kamratäktenskap. De gifter sig och verkar leva i harmoni med en stilig fasad utåt. Innanför fasaden så frodas hemligheter och smärta och deras utåt så solida äktenskap har djupa sprickor i grunden.
När Frederikke inser att Fredrik inte älskar henne mer än som vän och att han aldrig kommer att älska henne som en man älskar en kvinna så brister något inom henne och hennes oförsonlighet kräver att Fredrik utplånar sig själv.

Boken är en intressant tidsspegel av en föränderlig värld.
I 1870-talets Köpenhamn händer mycket inom kultur och politik, vilket "Den stängda boken" förmedlar till läsaren genom en känsla för de strömningar som pulserade i det danska samhället vid denna tid.
Det är en bok om förljugenhet och att inte kunna vara fri att vara den man är, men också en bok med en tråkig och inte speciellt sympatisk huvudperson.
Frederikke är en i grunden ointressant person, som av en slump möter människor som hon inte vet hur hon ska förhålla sig till.
Hon växer inte i mötet eller utvecklas som person, utan står snarare bredvid som en rätt ointresserad betraktare.
Det finns säkert en poäng med att göra henne sådan, men det blir svårt att uppbåda något egentligt intresse för henne.

Boken växlar mellan 1870-tal och 1930-tal, då vi möter en Frederikke som förgrämd gammal kvinna vars enda nöje är att vara elak mot sin omgivning. Man kan givetvis se henne som ett olyckligt offer för en man som ville ha en en korrekt familj-fasad för att dolt kunna leva ut sin homosexualitet. Dock finns det som alltid en massa olika faktorer som påverkar i slutändan.
Läser man berättelsen ur Frederikkes synvinkel så är det en tragisk historia, men läser man den med fokus på Fredrik så får man en berättelse om en människa som förlorar allt, men som ändå lyckas gå vidare.
Det är också den sistanämnda historien som gör boken levande och läsvärd.

Innehållsförteckning:
Samhällspolitik
Familjehemligheter
Utflykter i det gröna
Dubbelmoral
Stora våningar


Om författaren:
Jette A Kaarsbøl
Jette A Kaarsbøl
© Foto: Morten Holtum

Jette A. Kaarsbøl, är född 1961, bosatt i Hillerød i Danmark och har arbetat som lärare under många år. Sedan framgången med debutromanen "Den stängda boken" kan hon på heltid ägna sig åt författandet.

Andra böcker av författaren:
"Den stängda boken" är Jette A. Kaarsbøls debut.

Övriga bokfakta:
"Den stängda boken" kom ut på Forum i mars 2005.
Originaltiteln är "Den lukkede bog" och översättningen till svenska är gjord av Ann-Mari Seeberg.


Carin Thärnström: 05-07-22


 
> maila crew@bulldozer.nu