[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Star Wars:Mörkrets hämnd - bildlexikon


Star Wars: Mörkrets hämnd - bildlexikon

(Inbunden, BonnerCarlsen, 2005, 64 s.)

Precis som varje av de tidigare Star Wars-filmerna, fast i ärlighetens namn ska sägas att episod fyra till och med sex fick dela på ett, så ska "Revenge of the Sith" ha ett eget bildlexikon.
Och precis som tidigare så är det en salig blandning av cool extrainformation och märklig överinformation om Star Wars-världen.

Bokomslag "Star Wars - Mörkrets Hämnd - bildlexikon"Jag gillar Star Wars-bildlexikona. Det är kanske symptomatiskt för min nördiga karaktär, men jag tycker om att veta att någon har tänkt ut en bakgrundshistoria till prylen som någon trixar med i fyra bildrutor av filmen. Eller att varje karaktär har ett eget liv som pågått innan kameran fångade hans eller hennes flugögonförsedda plyte.
Sånt ger filmer lite extra liv, det gör att allt känns mer naturligt och äkta. Trots laserstrålarna och de flugögonförsedda plytena.

Men samtidigt måste man anmärka på en del saker. Till exempel så är språket emellanåt helt obetalbart fånigt. Som till exempel när man med en liten pil pekar på någons ansikte och berättar att detta besitter ett "karaktäristiskt uttryck av överlägsenhet" eller att kejsarens ansikte är "gulnat av ilska". Eller varför inte att wookien Trafful har ett "vildsint ansikte".
"Show don't tell" känns som en onödig uppmaning till ett bildlexikon, men här kan det verkligen behövas.
Visst, målgruppen är väl knappast trettioåriga nördar, men även barn i yngre tonåren måste ju tycka att sådana kommentarer känns onödigt lustiga.

Sen undrar jag över uttrycket gevärsstock, jag är uppvuxen med att den ändan av vapnet man håller i heter kolv och jag tycker stock låter som en anglicism. Men då min ordbok tycks hålla med översättaren får jag väl som en god soldat rätta mig i ledet.

Personligen hade jag velat ha mer kommentarer från rekvisitaavdelningen. Vad är det som har inspirerat en viss design? Hur tänkte killen som limmade ihop ett par skor och sprejmålade dem svarta?
Men då hade å andra sidan bildlexikonet blivit ett helt annat bildlexikon, och kanske hade det också fått en annan målgrupp.

Men det är roligt att läsa den här boken, och visst blir man underbart sugen på att se filmen när man ser de fantastiska kläderna och de märkliga rymdvarelserna. För att inte tala om robotarna, vapnen och fordonen.
Samtidigt får man nog ta och varna för att bildlexikonet innehåller en hel del spoilers. Om man verkligen vill se filmen helt förutsättningslöst och dessutom har lyckats hålla sig undan all läckt information hittills så gör man klokt i att förvara sitt Star Wars-bildlexikon i ett låst valv till dess att man sett filmen.
Å andra sidan, jag vet inte hur många spoilers man kan erbjuda som folk inte redan räknat ut om de sett de andra fem filmerna i serien, varav tre ju utspelar sig efter "Episod III: Mörkrets hämnd".

Nåja, givetvis är detta en bok som ingår i alla Star Wars-nördars samling.
Ni övriga har, precis lika givetvis, inte lika stor behållning av den och kommer förmodligen inte att köpa den. Men ack vad ni går miste om.

Innehållsförteckning:
Wookies
Jediriddare
Klonsoldater
Droider och Cyborgs
Yoda så klart


Om författaren:
James Luceno är en SF-författare som har skrivit ett par Star Wars-böcker i det så kallade utökade universat. Det vill säga böcker som inte direkt berör filmerna. Främst de två böckerna "Agents of Chaos 1: Hero's Trial" och "Agents of Chaos 2: Jedi Eclipse" i New Jedi Order-serien. Han skrev också en bok som publicerats endast som e-bok "Darth Maul: Saboteur". Han har också skrivit 21 böcker i Battletech-serien om jättelika människostyrda stridsrobotar som slåss mot varandra.

Övriga bokfakta:
Star Wars - Bildlexikon är en del i marknadsföringskampanjen som ständigt pågår runt Stjärnornas krig-universat. Det har kommit ut tre stycken tidigare, för episod I, episod II och ett samlat för episod IV-VI.
Boken kom ut på BonnierCarlsens förlag i maj 2005.


Harald Åberg : 05-05-19


 
> maila crew@bulldozer.nu