[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Stenhuggaren


Stenhuggaren - Camilla Läckberg

(Inbunden, Forum, 2005, 404 s.)

Med sin tredje bok "Stenhuggaren" ute är Camilla Läckberg redan väl etablerad på den svenska deckarscenen. Hon visar här att hon är en kraft att räkna med när det gäller framtida deckare.
Läckberg har hittat en linje i sina böcker om den lilla staden Fjällbacka och dess poliser i grannorten Tanumshede, i Bohuslän.
Än så länge finns det säkert gott om folk som kan stryka med i författarinannans mordiska fantasier.


Bokomslag "Stenhuggaren"Patrik Hedström på Tanumhedes polisstation är nybliven far, men ändå rätt så nöjd med att gå tillbaka till arbetet. Fullt lika nöjd är inte sambon Erica för det är hon som får ta huvudansvaret för den två månader gamla dottern. De är båda överlyckliga förstagångsföräldrar som inte riktigt har haft klart för sig hur mycket energi ett litet barn kräver av sina föräldrar och hur mycket det kan skrika och hur lite det kan sova.
Erica har dessutom fått en släng av förlossningsdepression som både hon och Patrik inte riktigt värderar allvaret i. Erica oroar sig dessutom för sin lillasyster, som har återvänt till en destruktiv och misshandlande äkta man med sina två små barn.

Livet blir dessutom aningen mer komplicerat för dem båda när det visar sig att den lilla flicka som hittats död i havet utanför Fjällbacka är barn till Ericas nyfunna väninna. Sjuåriga Sara hittas drunknad, men det visar sig att hon inte har dött där utan blivit dränkt på ett annat ställe.
Patrik och hans kollegor får ta sig an det delikata ärendet att förhöra familjen och försöka lista ut om mördaren finns där eller utanför den närmaste kretsen.
Saras familj bodde tillfälligtvis hemma hos mormodern och dennes man i väntan på ny bostad. Mormodern ligger i fejd med en granne och beskyllningarna haglar när det gäller vem som kan vara Saras mördare. Saras pappa har ett mycket komplicerat förhållande till sina föräldrar, fadern är en fanatisk kyrkvaktmästare som fördrivit sin son från hemmet många år tidigare och därför har vare sig farfar eller farmor någonsin träffat sonens fru och barn. Under utredningens gång visar det sig att farföräldrarna trots allt har hållit koll på familjen, vilket gör att även de hamnar i polisens blickfång.

Parallellt finns en berättelse om en kvinna som växer upp på 1920-talet i Fjällbacka. En fin överklassflicka, som mist sin mor tidigt, och som fadern därför skämmer bort hejdlöst. Hon får allt hon pekar på, men när hon pekar på stenhuggaren som arbetar åt fadern så pekar hon aningen för långt.
Hon blir gravid och tror att fadern än en gång ska rädda henne, men istället tvingar han henne till giftermål och ett fattigt liv som stenhuggarhustru.
Ett sent beslut att uppfostra sin dotter som får fasansfulla konsekvenser för stenhuggarfamiljen och de kommande generationerna.

Camilla Läckberg låter många trådar vävas in i berättelsen och det är fantastiskt att hon lyckas hålla trådarnas färger klara utan alltför mosig sammanblandning. Dock finns egentligen min enda invändning här, det hade inte gjort något om hon hade kapat åtminstone en tråd redan innan den nått väven. Det är tråden med pedofilhärvan, som faktiskt blir lite för mycket och skämmer ett för övrigt fantastiskt resultat.
"Stenhuggaren" är välskriven och spännande bok där vardagligt familjeliv blandas med vardagligt arbetsslit, samtidigt som mord sannerligen inte hör till vardagens händelser.

Innehållsförteckning:
Nyskapade familjeband
Gamla familjeband
Avklippta familjeband
Sköra familjeband
Starka familjeband


Om författaren:
Camilla Läckberg
Camilla Läckberg
© Foto: Christoffer Edling
Camilla Läckberg, född 1974, är civilekonom men har numera sadlat om till deckarförfattare. Hon är född och uppvuxen i Fjällbacka, men bor numera i Stockholm med man och två barn. Hennes deckarserie om poliserna

Andra böcker av författaren:
Isprinsessan 2004
Predikanten 2004

Övriga bokfakta:
"Stenhuggaren" kom ut på Forum i juni 2005 och är den tredje boken om Patrik Hedström och Erica Falck.


Carin Thärnström: 05-09-20


 
> maila crew@bulldozer.nu