[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - ICA Förlagets Stora Kokbok


ICA Förlagets Stora Kokbok

(Häftad, ICA Bokförlag, 2002, 768 s.)

Så var det då dags att förnya kokböckerna och ta med alla nya och moderna matvaror.
Både Bonniers och ICA Förlaget ger ut nya kokböcker nu i höst. ICA Förlaget ger dock ut två versioner av Stora Kokboken.
En av så kallad "presentbokskaraktär" och en "pocketvariant" med häftat omslag.

Omslag "Stora Kokboken"Jag har bläddrat och läst i pocketvarianten. Ett nog så ansträngande projekt för det är 768 sidor och det känns som om boken väger mer än en tvåkilos påse mjöl och ett kilo margarin tillsammans, med andra ord - den är tung!

Redan i inledningen så känner jag mig aningen tveksam till en pocketvariant.
Det känns inte så hållbart med bara häftning. Även om man inte dagligen slår i kokboken så ska den ju räcka några år. Eller så är tanken att man ska vara redo för boken med "presentbokskaraktär" när pocketboken är utsliten...

Inom detta omslag ska det rymmas det mesta som har med mat och matlagning att göra, både tradition och förnyelse.
Det gör givetvis att urvalet inte blir så stort som man ibland önskar.
Men grundtanken med boken måste ju vara att ha den som bas.
Vill du prova att göra sushi själv så finns det ett recept, blev det lyckat och du vill utveckla sushilagandet så är det specialkokbok som gäller.

Det är hit man går när man ska göra sås till köttbiten och inte riktigt har koll på proportionerna av fett och mjöl till redningen (om man nu inte kör påse eller Arlas färdiga…). Vill du veta hur sandskädda eller knot ser ut så finns det bild på dem och en schematisk bild på en tjur visar var rostbiffen är placerad.

Det mest fördelaktiga med den är att det alltid finns två olika alternativ på antalet portioner vid varje rätt, från 1-2 upp till 10-12.
Det är tröttsamt både att förminska och förstora recept så detta är en praktisk funktion som jag också sett i Rutiga Kokboken.

Det finns också en tidsangivelse och kan möjligen vara praktiskt för att se om det handlar om timmar vid spisen eller en snabbrätt för annars så känner jag mig aningen skeptisk till just det. Alla är ju olika snabba, vana, händiga, men som riktlinje funkar det väl möjligtvis.
En annan finess är att du till vissa rätter (antagligen till de som funkar) får beskrivning för både ugns-/spismatlagning och mikrovågsugn.

Förutom alla recept finns en uppslagsdel på vad till exempel pastej egentligen är (= ett litet bakverk eller rätt av malet kött), beskrivning av både arbetsredskap och bästa sättet att hantera matvaror under tillagning. Det som jag stör mig en aning på är att beskrivningen av kryddorna inte står i bokstavsordning och jag kan inte riktigt lista ut vad de gått efter.

Bröddelen, framför allt den som gäller kakor och liknande är lite väl snålt tilltagen och ganska tråkig. Dessutom känns inte just det kapitlet speciellt förnyat.

Visst är texten pedagogisk på gränsen till väl detaljerad ibland men känner man sig osäker så uppskattar man utförlighet medan de vana får sila texraderna en gnutta.

Detta är en kokbok som kan följa med till första egna lyan och förhoppningsvis lockar till vidare utforskning av matlagningens nöjen eller som finns där när snabbnudlarna känns lite väl trist och kylskåpet inte innehåller alla ingredienser för excesser á la stjärnkockar.

Innehållsförteckning:
1500 recept och 1000 färgbilder
Matbilder att dregla över…
…och pedagogiska bilder
Recept att lockas av...
…och recept där det inte gör nåt om det blir en fläck just där

Övriga bokfakta:
"ICA Förlagets Stora Kokbok" gavs ut i både inbunden och häftad upplaga av ICA Förlaget i augusti 2002



Recept ur boken

CHESTERMAJS
Varför inte ta och testa ett recept på majs! Här kommer Chestermajs för två personer som piggar upp de flesta korvrätter och som tar cirka 15 minuter att åstadkomma:

Ingredienser:
170 gr (halv burk) majskorn
½ grön paprika
1 tsk olja
1½ msk vinäger
1½ msk brun farin
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
½ krm gurkmeja
½ msk senap

Gör så här:
* Häll av spadet från majsen, skölj, kärna ur och hacka paprikan.
* Fräs majs och paprika i olja i en traktörpanna på svag värme cirka fem minuter. * Tillsätt vinäger, farin och kryddor (utom senap).
* Låt blandningen koka kraftigt i ungefär fem minuter. Rör i senapen.


BIRGITTAS GLASSTÅRTA/SVARTPEPPARTÅRTA

Vill man sedan överraska på med en annorlunda efterrätt så vad sägs om svartpeppartårta?

(8-10 portioner, ca 6 timmar innan rätten är klar)

Ingredienser:
Smet:
6 ägg
4 dl socker
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde
1-2 tsk mald svartpeppar
1-2 tsk vaniljsocker

Sås:
250 gram (ca 2½ dl) svarta vinbär, färska eller djupfrysta
½ dl vatten
2-3 msk socker

Gör så här:
* Dela äggen, vispa äggvitorna till ett fast skum, gärna med elvisp.
Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en blank marängsmet.
Bred ut marängsmeten i två rundlar (cirka 24 cm i diameter) markerade på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 100 grader, cirka 1½ timme.
Lossa bottnarna från pappret och låt kallna.

* Vispa äggulor och florsocker pösigt, gärna med elvisp.
Vispa grädden till ett fast skum i en bunke för sig.
Vänd ner grädden i äggsmeten och smaka av med svartpeppar och vaniljsocker.

* Lägg den ena av marängbottnarna i en form med löstagbar kant, cirka 26 cm i diameter. Fördela hälften av glassmeten på bottnen. Lägg på den andra bottnen och slutligen all glassmet. Frys tårtan 3-5 timmar.

* Mixa svarta vinbär med vatten i en matberedare, mixer eller med mixerstav till en slät sås. Smaka av med sockret.

* Lossa glasstårtan från formen och ställ på ett fat. Ringla såsen över.
Låt glasstårtan stå framme en kvart innan den ska serveras skuren i bitar.

 


Carin Thärnström : 02-10-08


 
> maila crew@bulldozer.nu