[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Särskilda uppdrag


Särskilda uppdrag - Boris Akunin
Två fall för Fandorin

(Inbunden, Norstedts, 2005, 334 s.)

Den ryske "gentlemannadetektiven" Erast Fandorin står Moskvas befolkning till tjänst i ytterligare en bok av Boris Akunin.
Denna gång har Akunin valt att skriva två längre berättelser om Fandorins bragder i Ryssland. Berättelserna är mycket olika, men har den den gemensamma nämnaren att Fandorin får rycka in och rädda Moskvaborna både från att förlora pengar och från att förlora livet.


Bokomslag "Särskilda uppdrag"I den första berättelsen, "Spader Knekt", så har en skojare utsatt guvernören för ett gruvligt spratt och samtidigt lurat en engelsman på 100 000 rubler. Erast Fandorin rycker ut för att försöka bringa ordning i den röra som uppstått och då visar det sig att en mycket beryktad skojarliga har slagit till i Moskva. De går under namnet Spader knekt eftersom de efter avslutat uppdrag brukar lämna kvar ett spelkort av just den valören, för att riktigt peka ut att folk har blivit lurade.
Av en slump får Erast Fandorin den unge Anisij Tulpanov till sin hjälp i jakten på de samvetslösa männen. Tulpanov är inte den mest snabbtänkte medhjälparen, men han är ihärdig och trofast och beundrar Fandorin djupt. Fandorin upptäcker att det är bara en mans hjärna som ligger bakom lurendrejerierna och han lyckas reta upp Spader knekt så mycket att han själv blir utsatt för ett mycket obehagligt spratt. Berättelsen är burlesk och komisk och en rolig drift med höga herrars ära och vidskeplighet.

Helt annorlunda är berättelse nummer två, "Dekoratören".
Här upptäcks liken av prostituerade kvinnor vars inälvor har skurits ut och arrangerats i groteska mönster på kroppen. Det blir en farlig jakt där en psykopatisk mördare totalt förlorar konceptet och till slut mördar alla som börjar närma sig gåtan om vem han egentligen är.
Akunin låter Fandorin, som är en berest herre, dra slutsatsen att det är Jack the Ripper som kommit från England och att Jack i själva verket är en ryss. Han lyckas till slut fånga in mördaren, men på bekostnad av flera vänners död och av hans privata lycka. Här är det ingen burlesk humor, utan en berättelse om en sjuk människas tvångstankar som har fått gro fritt och utvecklas under en lång fångenskap i ett ryskt läger.

I den här boken har Akunin låtit Fandorin förlora sin ungdomliga orördhet vad det gäller kvinnor och istället låtit honom utvecklas till en lebeman som lever i synd med kvinnorna, en åt gången dock.
Det känns som ett ganska drastiskt hopp från de tidigare böckerna och jag kan inte låta bli att undra om alla böckerna i serien blivit översatta.
Nåväl, är man svag för rysk litteratur med omständliga titlar och märkliga namnkombinationer så är det en bok att njuta av.
Akunin låter sin hjälte ha ett glänsande intellekt kombinerat med korrekt fasad och en fast övertygelse om att han alltid har tur när slumpen är inblandad. Den senare övertygelsen hjälper honom bland annat att avslöja bedragaren Spader Knekt.
Läsaren får insikt i både ryskt och japanskt levnadssätt, för Fandorin skaffade sig en japansk betjänt under en vistelse i Japan, och han följde med Fandorin när han återvände till Ryssland. Fandorin konstaterar bland annat att få är så hängivna som japaner:
"Visserligen träffade jag en gång i Japan på en typ från en hemlig sekt av professionella mördare som speciellt hade amputerat sina ben för att helt godtyckligt ändra sin längd. Han sprang bättre på träbenen än på de riktiga. Men en sådan offervilja är bara möjlig i Japan."

Visst får man associationer till Sherlock Holmes när man läser Akunins böcker, men Erast Fandorin är ändå i grund och botten ryss, om än en ryss med märkligt beteende enligt sina landsmän. "Spader knekt" är rolig att läsa, medan "Dekoratören" inte är fullt så rolig, men båda är två mycket välskrivna berättelser.

Innehållsförteckning:
Långa och många titlar
Skojare
En förvirrad hjälte nummer två
Trofasta tjänare
Vodka och grovt bröd


Om författaren:
Boris Akunin
Boris Akunin
© Foto: Basso Cannarsa
Boris Akunin är en pseudonym för den ryske författaren Grigorij Tjchartisjvili. Han föddes i Georgien 1956, men numera är bosatt i Moskva.
Han är förutom författare även litteraturvetare, japanolog och översättare. Numera också den mest läste författaren i Ryssland, där hans böcker om Fandorin har sålts i mer än tio miljoner exemplar och den första boken, "Vinterdrottningen", blivit TV-serie. Fandorin-serien är under utgivning i mer än dussintalet länder.

Andra böcker av författaren:
Vinterdrottningen 2002
Turkisk gambit 2003
Leviathan 2003
Akilles död 2004

Övriga bokfakta:
"Särskilda uppdrag" kom ut på Nordstedts i maj 2005. Originaltiteln är "Osbyje porutjenija" och översättningen till svenska är gjord av Magnus Johansson. Boken är den femte i en serie med detektiven Erast Fandorin i huvudrollen.


Carin Thärnström: 05-09-20


 
> maila crew@bulldozer.nu