[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Albert Bonniers förlag

Bulldozer-recension:
> Vargarnas rike

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Den svarta linjen


Den svarta linjen - Jean-Christophe Grangé

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2005, 494 s.)

Första gången jag träffade på en historia av Jean-Christophe Grangé visste jag inte vem han var och jag visste inte heller att filmen jag såg var baserad på hans bok.
"De blodröda floderna" var Grangés stora genombrott som thrillerförfattare och blev sen en film med samma namn.
Nu, fyra böcker senare, är han väl etablerad i Frankrike och har skaffat sig en publik även utanför landet.


Bokomslag  "Den svarta linjen""Den svarta linjen" är den andra boken jag läser av Grangé och den förra, "Vargarnas rike" sträckläste jag och läste om.
När jag fick reda på att hans nästa bok skulle ges ut på svenska så väntade jag otåligt innan jag kunde lägga vantarna på "Den svarta linjen".

Grangé skriver denna gång om en seriemördare, en fransk sportdykningsmästare, som arresteras och fängslas i Malaysia för att bestialiskt ha knivmördat unga kvinnor.
Hemma i Frankrike så läser journalisten Marc Dupeyrat referat från de asiatiska tidningarna och inser att han har potentialen till en bok och en nytändning i sin karriär som stadigt har gått ut för. Problemet är bara hur han ska få kontakt med seriemördaren Jacques Reverdi.
Dupeyrat löser det genom att stjäla en ung kvinnas pass för att få tillgång till en kvinnlig identitet och en annan kvinnas foto och skriver sen till mördaren. Han presenterar sig som en ung universitetsstuderande kvinna som har blivit fascinerad av Reverdi. Efter lite inledande missförstånd får de kontakt och en brevväxling börjar som driver Dupeyrat till allt större närhet till seriemördarens psyke.

Av en slump så lär dessutom Dupeyrat känna den unga kvinna vars foto han har stulit och gett till Reverdi, en kvinna på väg att göra karriär som fotomodell samtidigt som det bara är ett medel för hennes egna universitetsstudier. Han gör sitt bästa att undvika henne men hon i sin tur lockas av honom och gör sitt bästa för att lära känna honom.

Dupeyrat ger sig iväg till Asien för att följa i Reverdis fotspår, guidad av Reverdi själv. Det är en resa i fasans fotspår, men också en resa där Dupeyrat upptäcker att han känner sig allt närmare Reverdi.
Hans besatthet av mannen gör att mindre trevliga sidor hos honom själv utvecklas. Till slut så bestämmer han sig för att skriva klart sin bok om Reverdi och bryta kontakten, förvissad om att Reverdi är dömd till döden. Vad han inte räknat med är hur rasande Reverdi blir när han upptäcker att den "unga kvinnan", hans själsfrände, bryter kontakten och att Reverdi därför rymmer under en fångtransport. Dupeyrat blir orolig, speciellt med tanke på att kvinnan vars foto han använt sig av nu syns på alla annonstavlor.

Grangé har skrivit en hyfsat konventionell thriller om en seriemördare och den fascination som uppstår hos vissa människor inför "monster".
Den är mycket drivet skriven och den är periodvis riktigt ruggig, samtidigt som den också är lite för självklart tråkig i vissa partier.
Speciellt när det gäller seriemördarens bevekelsegrunder och bakgrund. Då blir det lite för mycket "formel 1A" över boken.

"Vargarnas rike" är en lysande bok i jämförelse och det är mycket möjligt att jag hade tyckt betydligt bättre om denna om jag inte hade haft den förra att jämföra med. I "Vargarnas rike" blandas samhällskritik, politik och europeisk historia med bisarra mord och knarksmuggling. I "Den svarta linjen" finns det färre beståndsdelar, men den är tillräckligt bra för att se fram emot nästa bok av Grangé.

Innehållsförteckning:
Franska förorter
Ingen asiatisk idyll
Paparazzis och skrupelfria journalister
Prinsessan Diana


Om författaren:
Jean-Christophe Grangé
Jean-Christophe Grangé
© Foto: Richard Dumas

Jean-Christophe Grangé är född 1961 och verksam som journalist på Paris-Match.
Han har hittills gett ut fyra böcker varav två har översatts till svenska. Boken "De blodröda floderna" har filmats med Jean Reno och Vincent Cassel i huvudrollerna.

Andra böcker av författaren:
På svenska:
Vargarnas rike 2004

På franska också:
Le Vol des Cigognes 1994
Les Rivières Pourpres 1998
Le Concile de Pierre 2000

Övriga bokfakta:
"Den svarta linjen" kom ut på Albert Bonniers förlag i september 2005. Originaltiteln är "La ligne noire" och översättningen till svenska är gjord av Cecilia Huldt.

 


Carin Thärnström: 06-03-29


 
> maila crew@bulldozer.nu