[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Syndafallet


Syndafallet - Ruth Rendell


(Inbunden, Natur & Kultur, 2004, 352 s.)

Inför släppet av sin senaste Wexford-deckare på svenska har författarinnan Ruth Rendell rest runt i Sverige och gjort reklam för den nya boken. Antagligen för att poängtera ytterligare att Wexford faktiskt besöker Uppsala i boken (något som redan lyfts fram på bokens baksida). Men ett besök i Sverige gör ingen bok och är det verkligen möjligt att hålla uppe kvaliteten i en så lång bokserie?

Bokomslag "Syndafallet"Det regnar i Sussex. Så till den milda grad att man kan börja prata om syndafall. Åkrar står under vatten, floder svämmar över och vattnet jobbar sig sakta men säkert upp genom Wexfords trädgård.
Plötsligt ringer en kvinna till polisstationen och säger att hennes barn har drunknat medan hon och barnens far varit borta över helgen. Dykare skickas genast ut men hittar ingenting i vattenmassorna och Wexford misstänker att något inte stämmer. Hur skulle två simkunniga tonåringar som bor långt ifrån översvämningarna kunna drunkna? Särskilt när barnvakten också är försvunnen utan spår.
Utredningen drar ut på tiden och inga framsteg görs, men plötsligt upptäcker en godsägare något hemskt på sina ägor och utredningen tar en ny vändning.

Boken handlar i stor utsträckning om barns utsatthet, vad föräldrar gör för att hjälpa sina barn och hur saker ofta kan gå fel. Inte bara i utredningen om de försvunna tonåringarna utan också i Wexfords privatliv. Även om Wexfords familjerelationer och privatliv tar upp en relativt stor del av boken behöver man inte ha läst några tidigare böcker i serien för att hänga med.

"Syndafallet" har överlag ett lugnt och skönt tempo och är väl på det sättet en ganska typisk engelsk deckare. I början är den dessutom ganska spännande, men tyvärr tycker jag den tappar rejält under vägens gång. Ganska snabbt inser man i princip vad som har hänt och de få gånger man blir överraskad av en vändning i boken känns det bara konstruerat och konstlat.
Särskilt slutet känns så konstruerat att det nästan blir löjligt.

Dessutom är jag tyvärr riktigt besviken på Sverigebesöket i boken.
Jag som brukar bli glad så fort man skymtar en baklykta på en Volvo i någon TV-serie tycker bara att det känns helt fel här. Alla hus i Sverige är inte röda med vita knutar och den turistguidesbeskrivning man får av Uppsala känns extremt löjlig. Det blir lite väl mycket "luften var kall men så klar och fri från luftföroreningar" över det hela och när en servitris påpekar att vi i Sverige minsann är bäst i världen på miljövård vill man bara lägga ifrån sig boken. När man läser en engelsk deckare vill man inte bli fullproppad med argument som någon turistanläggning i Lappland skulle kunna använda för att locka hit tyskar på semester.

Allt detta är synd då jag till en början tycker riktigt bra om boken.
Det stora problemet är väl när en realistisk "polisens vardag-deckare" helt förlorar i trovärdighet halvvägs genom boken.

Innehållsförteckning:
Vatten
Sekter
Barn som råkar illa ut
Knepiga familjer
Dålig turistguide


Om författaren:

Ruth Rendell (som också skriver böcker under pesudonymen Barbara Vine) är född 1930 i England. Hon arbetade som journalist innan hon 1964 debuterade med "From doon with death", den första i en lång rad av deckare med komissarie Reginald Wexford i huvudrollen.
Förutom Wexford-serien har hon skrivit ett stort antal pyskologiska thrillers, in alles omkring 40 böcker som översatts till över 20 språk och vunnit flera prestigefyllda priser.

Andra böcker av författaren (på svenska):
Om kommissarie Wexford:
Några ljuger, några dör 1976
Farväl för evigt 1977
Ingen mer död 1978
En gång mord 1978
Sömngångare 1979
Lömskt försåt 1983
Tecken för död 1984
I korpkvinnans tecken 1986
Den beslöjade 1989
Dödligt sällskap 1992
Simisola 1995
Protest till döds 1998
Skadan skedd 2001

Psykologiska thrillers:
Vem var Doon? 1965
Demonen 1978
Drömmar till döds 1980
Mörka vatten 1981
Stenarna skola ropa 1982
Hedarnas herre 1983
Dödande docka 1984
Bortbytingen 1985
Dödsryckning 1987
Hjärtstenarna 1987
Tala med främlingar 1989
Brudtärnan 1990
Snedtändning 1991
I krokodilens gap 1994
Döden i Regent's Park 1997
En lisa för ögat 1999
Gälla för död 2003

Övriga bokfakta:
"Syndafallet" kom ut i England 2002 och har originaltiteln "The babes in the wood". På svenska kom den ut på Natur & Kulturs förlag i mars 2003 och översättningen är gjord av Gertrud Hemmel.

 


Axel Roos : 04-05-14


 
> maila crew@bulldozer.nu