[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Te & Kaffe


Te - Hattie Ellis
- Upptäck, utforska, avnjut

Kaffe - Hattie Ellis
- Upptäck, utforska, avnjut

(Inbunden, ICA bokförlag, 2004, 64 s.)
(Inbunden, ICA bokförlag, 2004, 64 s.)

Både kaffe och te måste ju räknas till mänsklighetens populäraste drycker. De dricks i så gott som hela världen och de har bägge två en lång historik.
Hattie Ellis är inte den första författare att ägna sig åt dem, och för den riktigt inbitet intresserade finns det bättre böcker att tillgå.

Bokomslag "Te" Bokomslag "Kaffe"

Men som en introduktion i smidig presentförpackning och inkörsport till ämnet så är de båda böckerna inte en dum idé.
Man får en kort introduktion till drycken, en historik och ett par recept på maträtter som kan vara spännande att pröva.
Layoutmässigt är böckerna vackra och de fotografier som illustrerar är av hög klass.

Dock skulle jag vilja lägga in en brasklapp genom att säga att böckerna är lite väl tunna. De tillåter ingen fördjupning på ämnet och de hastar sig igenom vissa av kapitlen lite för snabbt.
Jag skulle vilja veta mer om koffein och tein, eftersom dessa båda substanser är ganska så centrala i respektive dryck.
Vilken effekt har de på nervsystemet? Varför upplevs de som uppiggande? Är de vanebildande? Även om man skriver en hyllningsbok till kaffet så kan man ta och skriva lite om koffeinet tycker jag.

Sen är det lite väl mycket "vinprovarsnack" där teets och kaffets olika smaknyanser beskrivs, till exempel beskrivs darjeeling-teet som "teernas champange" och "att busken växer så långsamt gör att bladen får en delikat styrka med toner av Muscatdruvan, parfymerade rosor och citrusfrukter". Sumatra och Sulawesi å sin sida odlar "härliga, fylliga kaffesorter med stark, utpräglad smak av örter, trä, kryddor och även sirapslen kola".

Visst ska man bry sig om kvaliteten på den dryck man bälgar i sig, men precis som med vin, öl och olivolja så tenderar de riktiga konnässörernas språk att kännas överladdat. Det här är säkert inte Hattie Ellis fel, utan en lång rad av författare och förståsigpåare som tvingat in kaffe- och te-smakerna i fack av "löddrig häst", "eldig choklad", "mustig mysk" och "mogen getspillning".

Framför allt i te-boken känns det som om ett kapitel kunde ha ägnats åt de olika varianter som finns som inte är te i ordets striktaste mening.
Om du häller varmt vatten över torkade örter så kallar de flesta nog slutresultatet för te, även om örten i fråga inte kommer från familjen Camelia.
Jag kan förlika mig med att inget skrivs om tallbarrs-te och cikoria-kaffe men såsom nylig upptäckare av Rooibos-te så skulle jag gärna fått veta lite mer om det. Också de olika smaksättningsmetoderna som finns för att få fram de tusentals te-blandningar som du hittar i te-butiker vore intressanta att få veta mer om.

I slutändan är det dock två rätt så trevliga böcker att ha hemma och bläddra i och nog blir man väl sugen på att prova recepten?

Innehållsförteckning:
Kaffe
Te
Kakor
Historik
Berömda kaffedrickare genom tiderna


Om författaren:
Hattie Ellis som har skrivit böckerna om kaffe och te är journalist och författare med mat och shopping som specialområden. Hon har en kolumn i tidningen Independent, har medverkat i radio och producerat flera TV-program.
Debi Treolar har fotograferat.

Andra böcker av författaren:
Mood Food: Strategies for Contemporary Cooking & Entertaining 1998
Trading Places: Extraordinary Shops and Their Stories 2000
Eating England 2001
Sweetness And Light: The Mysterious History of the Honey Bee 2004

Övriga bokfakta:
"Kaffe" och "Te" gavs ut på ICA Bokförlag i augusti 2003.
Böckernas originaltitlar är "Coffee - discovering, exploring, enjoying" och "Tea - discovering, exploring, enjoying". Översättningen till svenska är gjord av Jeanette Johansson.


Recept ur böckerna

TERÖKT KYCKLING

Ingredienser:
1 ½ tsk Sichuanpeppar
1 ½ msk havssalt
2 hela stjärnanis
1 kanelstång, bruten i stora bitar
6 skinn- och benfria kycklingbröst
2 msk soja

Rökblandning:
100 gram vitt ris (valfri sort)
100 gram strösocker (vitt)
2 msk svart te

Redskap:
Wok med nätställning och lock
Aluminiumfolie

Gör så här:
* Lägg pepparkorn, salt, stjärnanis och kanel i en torr wok eller stekpanna och rosta på medelvärme tills pepparn börjar dofta aromatiskt och saltet blir ljustbrunt. Kasta sedan bort stjärnanisen och kanelen.
* Stöt salt och peppar till ett fint pulver i en mortel.
* Gnid in kycklingen med kryddorna, täck med folie och låt det stå i kylskåp över natten så att smakerna går in i köttet ordentligt.
* Lägg dubbla lager med folie i botten på woken.
* Häll ris, socker och te i wokpannan, skaka sedan försiktigt på den.
* Placera nätställningen i woken över teblandningen.
* Tag ut kycklingen ur kylskåpet och häll soja över den.
* Lägg kycklingfiléerna på wokens ställning (de får inte vidröra rökblandningen). * Lägg på ett tättslutande lock på woken och sätt den på plattan på stark värme tills du ser rök komma ut från locket. Sänk till svag värme och fortsätt röka köttet 15 min.
* Tag ut en filé från woken och skär ett snitt i mitten för att se om den är klar. Låt den annars fortsätta rökas.
* När köttet är klart skärm man upp varje filé i 6-7 skivor och serverar med ris eller nudlar och wokade grönsaker.


VALNÖT- OCH KAFFEKYSSAR:

Ingredienser:
40 gram valnötshalvor eller bitar
100 gram osaltat smör
cirka 0,8 dl (70 g) strösocker
½ upvispat ägg
1,85 dl (110 g) extra fint vetemjöl (innehåller bakpulver)
1 tsk snabbkaffe, espresso

Chokladkaffekräm:
100 gram choklad
40 gram osaltat smör
1,25 dl vispgrädde
1,5 tsk snabbkaffe, espresso

Redskap:
2 bakplåtar med bakplåtspapper

Gör så här:
* Värm ugnen till 180 grader.
* Hacka valnötterna fint - det blir bäst om man gör det med kniv så att nötterna inte blir för oljiga.
* Vispa upp smör och socker i en bunke tills det är slätt.
* Blanda i det uppvispade ägget och rör sedan ner det siktade mjölet.
* Blanda i esprossopulvret och därefter de hackade valnötterna.
* Klicka ut ett jämnt antal (omkring 24) med en matsked på plåtar täckta med bakplåtspapper.
* Grädda 10 minuter, eller tills kakorna är ljusbruna runt kanterna.
* Ta ut plåten och låt kakorna svalna och bli fasta på plåten i ett par minuter.
* Lägg sedan över dem försiktigt på ett galler för att svalna helt. Gör krämen under tiden.
* Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en kastrull.
* Värm upp tillsammans med smör och grädde, utan att det fårkoka upp, tills smöret smält.
* Vispa i espressopulvret.
* Ta kastrullen från plattan och rör om.
* Smeten tjocknar när den blir kallare.
* Lägg en klick kall kräm mellan två avsvalnade, bräckliga kakor.


Harald Åberg : 04-11-27


 
> maila crew@bulldozer.nu