[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Teutoburgerskogen


Teutoburgerskogen - Peter S. Wells
- slaget som stoppade Rom

(Inbunden, Norstedts, 2004, 276 s.)

Fram till vår tideräknings början underkuvade Roms legioner allt i sin väg. Stadsstaten tycktes kunna breda ut sig tills den erövrade hela världen. Men någonting gick fel. I 'Teutoburgerskogen - slaget som stoppade Rom' försöker Peter S Wells förklara vad.

Bokomslag "Teutoburgerskogen"År 9 e.kr. Efter en generation av fruktlösa försök att erövra länderna öster om Rhen leder Publius Quinctilius Varus Roms härmakter i det årligt återkommande fälttåget mot germanerna.
Till sin hjälp har han den germanske överlöparen Arminius, en officer i Roms armé och hedersmedborgare med rangen Equituus - riddare.
Men Arminius är falsk. Han har sammankallat en germansk armé och med den överfaller han Varus i Teutoburgerskogen.
På en enda timme utplånas tre legioner, 18 000 romerska soldater, en tiondel av Roms väpnade styrkor.

I "Teutoburgerskogen - slaget som stoppade Rom" leder Peter S Wells läsaren på ett bekvämt sätt genom omständigheterna kring Roms största militära nederlag. Med en fast förankring i historia och arkeologi avhandlar han fakta och myter, berömda män, okända legionärer och ökända legender. På ett mycket läsvänligt sätt beskrivs ledarnas levnadsöden och Roms problem med de okuvliga germanerna. Wells spårar germanernas förvandling från relativt fredligt folk till en krigisk kultur genom så otillgängliga källor som begravningstraditioner och gravstenar och gör detta på ett inte bara lättbegripligt men även intressant sätt.

Wells väver samman stora och små fakta kring slaget i Teutoburgerskogen.
Han månar även om att visa var kunskaper saknas och påpekar att vissa delar av boken endast är kvalificerade gissningar och det kan man förbise. Men boken faller platt när Wells med inlevelse försöker beskriva slakten på slagfältet.
Han är en utmärkt och intressant historiker men som skönlitterär författare har han mycket att lära.

Trots detta uppenbara misstag är boken mycket lättläst, fakta presenteras på ett lättillgängligt och logiskt sätt och efter att ha läst den sista sidan har man fått en god överblick inte bara av slaget i Teutoburgerskogen utan även om romarriket, germanerna, deras respektive kulturer och hur det kom sig att Rom kunde stoppas av en hop obildade barbarer.

Innehållsförteckning:
Krigshistoria
Arkeologi
Legender och deras förankring i verkligheten
En riktigt spännande historia


Om författaren:
Peter S. Wells är arkeolog vid universitetet i Minnesota, specialiserad på antiken och europeisk historia.

Andra böcker av författaren, urval:
Voyage to the Other World 1992
Barbarians Speak 2001
Beyond Celts, Germans And Scythians 2001

Övriga bokfakta:
"Teutoburgerskogen - slaget som stoppade Rom" kom ut på Norstedts i augusti 2004. Bokens originaltitel är "The Battle That Stopped Rome" ochöversättningen till svenska är gjord av Hans O Sjöström.Filip Wiltgren : 04-10-27


 
> maila crew@bulldozer.nu