[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - TexMex


TexMex - Jan Gradvall & Liselotte Forslin

Mat, Musik och Livsglädje Från Texas

(Inbunden, ICAFörlaget, 2003, 72 s.)

I kokboken "TexMex", som är ett slags kärleksförklaring till delstaten Texas blandkultur och inte minst den mixade matkulturen, berättar författaren Jan Gradvall att ordet "texmex" dök upp för första gången på 40-talet. Men då handlade det inte om mat utan var en benämning på den mix av spanska och engelska som talades i gränsen mellan Texas och Mexiko. Först på 70-talet började uttrycket användas om mat.

Bokomslag "TexMex"Det här är en riktigt härlig kokbok av den där typen som ICAFörlaget är så bra på.
Snygga bilder, både på mat och miljöer, snyggt layoutat och recept som får det att vattnas i munnen. Inte för avancerat och inte för omfångsrikt.
En kokbok som man både kan kika i och dregla över och sen verkligen använda och laga saker ur. En inspirationskälla att köpa själv eller ge bort.

Efter två inledande texter om berättar om staten Texas och texmex-matens influenser, några stämningskapande bilder på cowboys och latinas så är det dags för recepten.
De är indelade i kapitel med rubriker som: breakfast, appetizers, soups & salads, dinners, side dishes, sweets och drinks. I slutet finns ett överskådligt receptindex med dels det engelska namnet på maträtten och sen en förklarande text under.

Det handlar förstås om tacos, chili, enchiladas, quesadillas, fajitas, red rice, salsa, corn bread, pecan pie och margaritas. Precis det man vill ha. Och lite till.

Och man kan inte låta bli att gilla det avslutande kapitlet "Musik som smakar Texas" där Gradvall tipsar om 20 plattor med artister och musik som gjort delstaten känd. Det är inte bara country och blues som står på repertoaren, utan även Buddy Holly, Erykah Badu, Destiny's child, ZZ Top och Kris Kristofferson.
En charmig avrundning på en kokbok som inte bara handlar om mat.

Innehållsförteckning:
50 recept
40 färgfoton
20 tips på plattor med Texas-musik
Cowboyhattar
Boots
Budweiser
Boskap
Kaktusar
Kryddstark mat


Om författarna:
Jan Gradvall
har skrivit texterna
Liselotte Forslin har gjort recept och styling
Milis Nilsson
har fotograferat
Ingela Holm
var projektledare
Kjell Benettson & Pelle Holm
stod för formgivningen

Övriga bokfakta:
"TexMex" kom ut på ICAFörlaget i september 2003.


Recept ur boken

BEEF ENCHILADA - Enchilada med köttfärs

(8 stycken)

Ingredienser:
1 paket fryst bladspenat, 250 gram
300 gram köttfärs
1 finhackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk chipotlepasta (rökt chilipasta)
1 tsk mald koriander
2 tsk kanel
1 tsk chilpulver
salt och peppar
2 tsk farinsocker
1/2 dl crème fraiche
2 dl rancherosås (se nedan) eller kryddad tomatsås
2 dl lagrad, riven ost
8 tortillabröd

Gör så här:
* Fräs upp spenaten i lite olja och ställ sedan åt sidan
* Bryn köttfärs, lök och vitlök i oljan tills all vätksa kokat in.
* Krydda med chipotlepastan och övriga kryddor
* Rör i crème fraiche och låt koka ihop
* Blanda ner den frästa spenaten
* Fördela köttfärsröran på tortillabröden och rulla ihop dem till rullar
* Lägg dem med skarvarna nedåt i en smord ugnsfast form och skeda över rancherosås och rivost
* Gratinera i ugn i 10-15 minuter i 225 grader tills osten fått fin färg

Köttfärsen kan ersättas med kidneybönor för en vegetarisk variant.


RANCHEROSÅS - het tomatsås
(4 personer)

Ingredienser:
3 msk olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
1 liten hackad gul lök
5 stora grovhackade tomater
2 tsk tomatpuré
2 tsk chipotlepasta
1 msk färsk hackad oregano eller 1 rsk torkad
1 tsk socker
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
* Hetta upp olja och fräs lök och vitlök lätt
* Tillsätt taomathack och resten av ingredienseran och blanda ihop väl
* Låt koka på medelvärme utan lock i 10 minuter. Låt svalna.
* Hetta försiktigt upp såsen före servering.

PEANUT BRITTLE - jordnötskola

Ingredienser:
7 1/2 dl socker
2 1/2 dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
200 gram torrostade jordnötter
3 msk smör
1 tsk salt
2 tsk bakpulver

Gör så här:
* Koka upp socker, sirap och vatten. Låt det småputtra i cirka fem minuter.Akta dig för stänk från den heta smeten.
* Tillsätt jordnötterna och rör om. Låt koka i fem minuter till.
* Tag av kastrullen från värmen och ha i smör, salt och bakpulver.
* Häll ut msssan på en smord plåt och låt svalna
* När den stelnat bryter du kolan i bitar

AGUA FRESCA - vattenmelondrink
(1 kanna, cirka 2 liter)

Ingredienser:
1 vattenmelon på ca: 2 kg
krossad is
saft av 1 lime
1/2-1 dl florsocker
vatten
myntakvistar

Gör så här:
* Kärna ur vattenmelonen och kör fruktköttet i en mixer tillsammans med is, limejuice och florsocker.
* Späd med så mycket vatten så att det blir lämpligt som dryck
* Häll upp i kanna och granera med färsk mynta

 

 


Mia Gustavsson : 04-03-05


 
> maila crew@bulldozer.nu