[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Tjejer i köket


Tjejer i köket - A.Wesslén, I.Holm & L.Forslin

(Inbunden, ICAförlaget, 2003, 84 s.)

"Behövs det verkligen en kokbok för tjejer?" frågar en av författarna bakom boken retoriskt i förordet.
Jag frågar mig också det när jag bläddrar i denna smällkaramell-söta rosa kokbok med flott & glammigt stajlade bilder på uppsminkade flickebarn som verkar ha maten mest som accessoarer.

Bokomslag "Tjejer i köket"Så behövs den här kokboken?
ICA-förlaget måste åtminstone tycka det, men jag är mer tveksam.
Jag undrar spontant om det kommer att ges ut en ljusblå matchande bok som heter "Killar i köket" där en pojke i cowboyhatt stelt håller en kycklingklubba i handen som illustration till det käcka avsnittet om Tex Mex-mat.
Jag undrar om det i så fall kommer att finnas ett avsnitt om "mat som skönhet" där man får tips på hur man kan göra en yoghurt-ansiktsmask eller ett avsnitt om hur man kan baka kakor och göra fina kort att ge bort på Alla hjärtans dag...

I inledningen slås fast att tonårstjejer har en annan syn på mat än tonårskillar.
De har dåligt samvete när de äter godis och kopplar maten till vikten, medan killar har ett mer avspänt förhållande till sitt ätande. Därför vill man i denna kokbok visa att mat är roligt, handlar om gemenskap och är viktigt för att kroppen skall funka ordentligt, speciellt när man växer.
Det är en sympatisk ambition.
Tyvärr tycker jag den stannar i förordet och sen inte syns så mycket mer i boken - om det nu inte är ett statement att många av recepten är rena kaloribomberna.

Vilken är egentligen målgruppen? Tilltalet är som till en tjej i mellanstadieåldern, medan bilderna på de uppsminkade flickorna som poserar med maten (jag lägger märke till att ingen av dem äter något och att bilderna kunde vara tagna ur ett modereportage i en tidning som Frida eller Vecko-Revyn) indikerar att det handlar om tonårstjejer runt 15-16. Förordet talar också om tonårshull och att "bli kvinna" vilket pekar åt samma åldersgrupp. Men när de blivande kvinnorna skall "sova över" hos varandra eller ha "party" är det glass, saftbål och strösseldoppade marshmallows som gäller.
Jag förväntar mig kanske inte ett recept på en fin alkobål man kan göra med slattarna snodda ur föräldrarnas barskåp, men denna naiva vuxenvy på tonårstjejer känns inte särskilt trovärdig.

Svårighetsgraden på recepten är visserligen blandad, men jag tvivlar starkt på att en tonåring som måste ha en skiss över slickepott, rivjärn och potatisskalare ställer sig och kokar morotsmarmelad eller slänger ihop en helstekt kyckling till hela familjen.

Det finns några bilder på vanliga tonårstjejer som lagar mat och umgås.
På andra bilder är samma tjejer uppstajlade och råsminkade á la fotomodeller ( så pass mycket att jag helt missade att det var samma flickor).
Jag vidhåller att om man vill ge unga tjejer ett avspänt och sunt förhållande till mat och sina kroppar så är det förmodligen ingen bra idé att lägga tonvikten vid bilder på flickor som inte ser särskilt glada, hungriga eller sällskapliga ut.

Nu skall jag också säga nåt snällt.
Matbilderna är jättefina och recepten är av blandad karaktär, alltifrån havregrynsgröt till "Ice cream sandwiches" ( = Maryland cookies med glass emellan som fått ligga i frysen ett tag).

Innehållsförteckning:
Rosa köksredskap
Förnumstiga köksregler
Hårdstylade& uppsminkade tonårstjejer utan aptit
Fina matbilder
Schizofren hållning till målgruppen
50-talsvibbar i tilltalet


Om författarna:
Annika Wesslén & Liselotte Forslin har skrivit texterna, den sistnämnda har också gjort illustrationer & styling
Magnus Ragnvid
har fotograferat
Ingela Holm
var projektledare
Torgny Karlsson
stod för den grafiska formen

Övriga bokfakta:
"Tjejer i köket" gavs ut i april 2003 på ICA-Förlaget.


Recept ur boken

EXOTISK PLOCK-PLANKA
(8 personer)

Ingredienser:
350 gram rökt kalkonbröst i tunna skivor
350 gram kokt skinka i tunna skivor
350 gram salami i tunna skivor
4 kiwifrukter
1 ananas
2 mangofrukter
2 papaya
1 melon

bröd, smör och ost

Gör så här:
* Skala och skär frukten i lämpliga bitar och arrangera vackert på en skärbräda eller bricka. Lägg det kallskurna bredvid i fina högar eller rulla till rullar. Salladsblad är fint att dekorera med. Bjud bröd, smör och ost till.


PBJ - PEANUTBUTTER JELLY SANDWICH
(1 smörgås)

Ingredienser:
2 formbrödskivor, gärna fullkorn
2 msk jordnötssmör
1 msk röd sylt, till exempel hallon eller jordgubb

Gör så här:
* Bred jordnötssmör på en brödskiva och bred sylt över.
* Lägg den andra brödskivan över och tryck till.
* Skär i två trekanter och ät direkt.

BROWNIES
(Ca: 15 stycken)

Ingredienser:
100 gram smör eller margarin
100 gram blockchoklad
3 ägg
3 dl socker
1/2 dl kakao
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
eventuellt godis, till exempel non stop

Gör så här:
* Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en liten rektangulär form (cirka 30x20 centimeter).
* Smält matfett och låt svalna.
* Grovhacka blockchokladen.
* Vispa ägg, socker och kakao i en skål. Rör ner matfettet i.
* Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål och tillsätt det sedan i äggblandningen. Rör om. Rör ner den hackade blockchokladen.
* Häll smeten i en form och strö över eventuellt godis. Grädda längst ned i ugnen i cirka 35-40 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkanter

 

 


Mia Gustavsson : 03-04-08


 
> maila crew@bulldozer.nu