[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Tjetjeninen-surfa:
> Intervju med Politkovskaja

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Tjetjenien: Sanningen om kriget


Tjetjenien - Anna Politkovskaja

Sanningen om kriget

(Inbunden, Ordfront, 2003, 200 s.)

Vad gör man mot ett krig där alla förlorar på fred?
Vad gör man mot ett krig som pengar och generalsstjärnor håller rullande? Vad gör man mot ett krig där människor köps och säljs och ett lik kostar mera än en levande? Vad gör man?
Gråter? Eller berättar?
Anna Politkovskaja har valt det senare.

Bokomslag "Tjetjeninen"Politkovskaja är en av rysslands mest kända journalister. Hennes arbetsbord på den Moskva-baserade tidningen Novaja gazeta är nästan oanvänt. Men hennes resestövlar är desto mer slitna.

Under mer än 40 resor har hon samlat material från kriget i Tjetjenien. Trots dödshot, arresteringar och en mirakulös räddning från exekutionspatrullen. Nästan ännu mer förvånande är att människor, vanliga tjetjener, är villiga att tala med henne. För hennes informanter har förråtts, till militären eller gerillan, och mördats. Ofta har Politkovskaja fått höra "nej, X kan inte hjälpa dig längre, han blev dödad förra månaden".

Och det är verkligheten i krigets Tjetjenien.
Militärer gör karriär på att råna och plundra. Men bara de som inte har kontakter. Rebellerna och deras sympatisörer går fria, oskyldiga mördas. Ibland delar rebellerna och militären på bytet. Ofta får föräldrar köpa sina barns frihet, i ett krig där man blir arkebuserad för att "vara för lång".

Politkovskaja visar krigets alla sidor. Inte alla militärer är onda, inte alla tjetjener är offer. Hon träffar höga som låga, gamla som unga, beväpnade kungar som ofrivilliga offer. Och allt hamnar bland reportagen i "Tjetjenien - sanningen om kriget."

Innehållsförteckning:
Våld
Död
Sorg
Tårar
Övergrepp
Orättvisor
Och lite, lite hopp trots allt


Anna Politkovskaja
Anna Politkovskaja
© Foto: Maria Söderberg

Om författaren:
Anna Politkovskaja är en av Rysslands främsta journalist och jobbar som reporter på veckotidningen Novaja gazeta i Moskva. Hennes rapportering från kriget i Tjetjenien har resulterat i dödshot mot henne och hennes familj, men också gjort att hon kallades in som medlare på Dubrovkateatern i Moskva den 23 oktober 2002 när tjetjenska separatister tog besökarna där som gisslan. Detta på separatisternas begäran.
I oktober 2003 tilldelades hon det nyinstriftade priset Lettre Ulysses Award for the Art of Reportage av tidskriften Lettre International.

Andra böcker av författaren:
"Tjetjenien - sanningen om kriget" är den första av Politkovskajas böcker som översatts till svenska. I hemlandet har hon givit ut flera reportageböcker.


Övriga bokfakta:
"Tjetjenien - sanningen om kriget" är en samling av reportage som tidigare publicerats i tidningen Novaja gazeta. Boken kom ut på Ordfront i september 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Stefan Lindgren.

 


Filip Wiltgren : 04-02-05


 
> maila crew@bulldozer.nu