[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Alfabeta

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Toscana: spår i solen


Toscana - Lotta Nylander & Marie Peterson
Spår i solen

(Inbunden, Alfabeta, 2004, 205 s.)

"Toscana - spår i solen" är inte helt oväntat en reportagebok om det italienska landskapet Toscana.
Vi möts av de klassiska vyerna och turistställena, men Nylander & Peterson tar oss också med in i det toscanska vardagslivet och berättar om regionens historia. Från lutande tornet i Pisa till förklaringen på varför landskapen i södra Italien ser ut som de gör idag.

Bokomslag "Toscana - spår i solen"När jag läser boken kommer jag att tänka på en TV-reklam för där män och kvinnor möter sitt framtida jag. En kvinna träffar på sig själv i äldre upplaga på en landsväg i ett vackert böljande sensommarlandskap. Den yngre kvinnan beundrar sportbilen och frågar "Var är jag någonstans? Italien?"
Den äldre svarar Tommarp vilket (miss)tolkas av den yngre till Tommarpi innan hon förstår att den äldre kvinnan inte har genomfört drömmen om Italien, utan flyttat till Skåne.
Väldigt många människor drömmer om Italien och "una villa" på den toscanska landsbygden och åtskilliga böcker och filmer har sitt ursprung i de drömmarna.
Till exempel James Ivorys film "Ett rum med utsikt" (baserad på en E.M Forster-roman) och Vibeke Lökkebergs bok "Purpur" (som är inspirerad av landskapet vid hennes sommarställe i Toscana).

Förutom att ta oss med till de vanliga turistställena, ger författarna bland annat en uttömmande förklaring till vad mezzadria är och vad det betytt för Toscana.
Det är det system som formade lantbruket under åttahundra år, både i denna region och andra delar av Italien. Systemet höll sig kvar som allra längst just här och det var först efter andra världskriget som det började luckras upp. Mezzadria bygger på att jordägaren fick en bit mark och ett hus på årsbasis i utbyte mot halva skörden och olika typer av varor och tjänster.
Systemet hade en inbyggd ekonomisk svaghet som omöjliggjorde förändring och utveckling, eftersom investeringar nästan aldrig kunde göras. Jordägarens motiv var att han endast fick tillbaka hälften av vinsten och lantarbetaren saknade eget kapital.
Under femtiotalet så ockuperade en del av lantarbetarna jorden, men var för sig gav åkrarna inte tillräckliga att de skulle kunna försörja sig på dem. Många hamnade som arbetare i de nya fabrikerna, medan marken ofta föll i träda.
Nu har istället agriturismen blivit ett sätt att överleva och att hålla jordbruken vid liv. Turismen och jordbruket kombineras så att de båda delarna samverkar för att hålla landsbygden vid liv och förhindra att gamla gårdar förfaller eller blir sommarhus till rika utlänningar.

Boken "Toscana - spår i solen" både breddar och fördjupar kunskapen om ett landskap som till så stor del lever på sitt utseende. Det är en bok att ta med sig eller läsa in sig på innan man reser, men också en reportagebok för de som nöjer sig med att resa i soffan. Den spelade dock rejält på min reslängtan och kanske blir det Toscana nästa år, om jag inte hinner läsa om något annat ställe innan dess.

Boken har en enda bild, och det är omslagsbilden, så man får föreställa sig landskapet och städerna utifrån de bilder som troligtvis redan finns lagrade i ens hjärna. Eller tänka på de ord som en fotograf yttrar om sina bilder över den toscanska landsbygden:
"Motiven är realistiska, i den bemärkelsen att de verkligen existerar, men de är beskurna så att de framhäver en idé, uppfattningen att det finns ett homogent Toscana. Ett koncept. Och den idéen är inte sann."

Innehållsförteckning:
Resor
Möten
Människor
Orealistiska klippbyar
Vardag


Om författarna:
Lotta Nylander är skribent och passionerad resenär. Marie Peterson är litteraturkritiker

Andra böcker av författarna:
Marie Peterson
Du tror du vet allting 2004

Övriga bokfakta:
"Toscana - spår i solen" kom ut på Alfabeta i september 2004.

 


Carin Thärnström : 04-11-06


 
> maila crew@bulldozer.nu