[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Toscana: Den goda maten


Toscana: Den goda maten - Annelie Lundquist

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2006, 94 s.)

Den goda maten i Toscana lockar verkligen fram snålvattnet.
Lundquist presenterar i kokboken "Toscana" sin variant på den italienska regionens mat.

Bokomslag "Toscana - Den goda maten"Det blir en god blandning som börjar med antipasti som carpaccio ai funghi (carpaccio på svamp) och fortsätter med kapitlen primi, secondi och contorni för att avslutas med formaggi e dolci (ost och efterrätter).

Olivoljan får ett eget kapitel med några rader om detta "Toscanas gröna guld", tips på några olika smaksättningar samt en lista med förklaringar på alla varianter av olivoljor som finns.

Detta är en bok att njuta av och att drömma sig bort till Italien med.

Innehållsförteckning:
Olivolja
Karljohanssvamp
Aubergine
Pasta
Bönor


Om författarna:
Annelie Lundquist är svenska och bosatt i Toscana. Recepten i boken är hämtade från ortsbefolkningen och lokala trattorior och restauranger.
Helen Toresdotter, som är fotograf med mat och inredning som specialitet har tagit bilderna i boken.

Övriga bokfakta:
"Toscana - den goda maten" gavs ut på ICA Förlaget i mars 2005.


Recept ur boken:

BISTECCHINE ALLA CACCIATIORA
- Jägarfruns biffar
(4 portioner)

Ingredienser:

30 gram torkad svamp eller 2 färska karljohanssvampar
Ca 3 dl kött- eller svampbuljong (tärning)
4 msk olivolja
1 gul lök
4 biffar av nötkött à 200 gram, utan ben
Lite vetemjöl
1 dl rött vin
300 gram färska mogna tomater eller hela på burk
Salt och peppar

Gör så här:
* Koka upp vatten i en kastrull, ställ åt sidan och lägg i den torkade svampen att svälla. Om svampen är färsk, skiva och hacka den fint.
* Koka buljong och ställ åt sidan.
* Skålla och skala tomaterna om de är färska och hacka dem grovt.
* Skär löken i tunna skivor och bryn den i olivoljan i en stor vid gryta.
* Pudra biffarna med vetemjöl på båda sidor och bryn dem så att de får färg. * Tillsätt vinet och låt det koka in.
* Lägg i tomaterna och svamphacket, salta och peppra. Rör om och låt sjuda under lock på svag värme, ca 50 minuter. Späd med lite buljong om det kokar in för mycket.

MARMELLATA DI CIPOLLE - Marmelad på färsk lök

Ingredienser:
1 kg schalottenlök
600 gram socker
2 citroner
Vatten

Gör så här:
*Skala och skär löken i tunna skivor.
* Lägg löken i bunke, fyll på med vatten så att det täcker. Pressa över saften från en av citronerna. Täck över och låt stå över natten.
* Häll av vattnet och låt löken rinna av väl.
* Lägg löken i en kastrull, tillsätt socker och saften från den andra citronen. * Koka upp och låt småkoka tills det blivit en marmeladkonsistens (cirka 20-30 minuter).
* Fyll rena glasburkar med den heta marmeladen. Förslut genast.

Den här marmeladen passar extra bra till lagrad pecorino och parmesanost, men smakar även gott till diverse kötträtter.


Carin Thärnström : 05-05-11


 
> maila crew@bulldozer.nu