[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Triss i deckardamer


Triss i deckardamer


Här är recensioner av tre deckare som kom ut hösten 2003.
Tre i mängden av alla utgivningar.
Deras gemensamma nämnare är att de är skrivna av kvinnliga författare, men förutom det så är det mest olikheter. Vilket kan vara nog så intressant.
En av damerna väljer en mer klassik inriktning medan den andra följer rådande trender när det gäller nordiska deckare och den tredje väljer sin egen inriktning.

Mord i natten - Donna Leon
(Inbunden, Forum, 2003, 279 s.)

Bokomslag "Mord i natten"Först ut är veteranen Donna Leon, en amerikanska som bor och arbetar i Venedig och som skriver deckare med kommissarie Brunetti i huvudrollen.
En man som fokuserar lika mycket på familjen och livets goda som på brott och brottslingar. En sympatisk man som försöker stå ut med, men inte falla för, korrumption och mygel.
I den senaste boken, "Mord i natten", får han besök av en avhoppad nunna.
Ett flertal äldre människor på det vårdhem hon arbetat på har misstänkt snabbt avlidit efter att de gjort utfästelser om att donera sina pengar till vårdhemmet. Nunnan har biktat sig och pratat med sin abedissa men inte fått gehör utan blivit "bestraffad" för sina misstankar och har då lämnat sin ordern och uppsökt polisen. Samtidigt som kommissarie Brunetti ägnar sig att undersöka testamenten och dödsfall kommer hans dotter hem med underkänt betyg i kristendomskunskap och det visar sig att prästen som är lärare är lika svag för unga flickor som han ogillar ifrågasättande frågor från eleverna.
Det blir dock sällan några skurkar som hamnar inför rätta i Leons böcker, oftast är skurkarna högt uppsatta medlemmar av samhället och klarar sig undan straff tack vare sin maktpotential. I "Mord i natten" nämns en katolsk organisation, Opera Pia, och dess hemlighetsfullhet och makt både inom kyrkan och det italienska samhället. Sannolikt syftar Leon på Opus Dei som för senast ett år sedan fick stora rubriker i svenska tidningar.
Böckerna om kommissarie Brunetti är välskrivna med ett elegant språk som flyter och Donna Leons ämnesval är ofta brännbart stoff som den katolska kyrkan eller maffian och amerikansk påverkan och inflytande i Italien.

Paranoia - Gretelise Holm
(Inbunden, Piratförlaget, 2003, 360 s.)

Bokomslag "Paranoia""Paranoia" är den första deckaren av danskan Gretelise Holm som översatts till svenska och man får anta att hon använt sig av sin egna erfarenheter som journalist när hon beskriver arbetet på en liten tidningsredaktion i en dansk småstad. Huvudpersonen, en medelålders kvinnlig journalist, är en antihjältinna med ett nervsammanbrott i bakgrunden.
I samband med en tidningsartikel om ett dödsfall börjar hon forska lite djupare och blir snart så inblandad att hon själv utsätts för hotelser av en desperat mördare. I boken flätas fler spår samman. Det handlat om prostituerade från öst, ett gammalt bankrån och mordet på en hel familj i det nutida Danmark.
Inte heller saknas kapitel med mördarens röst där han filosoferar över den bristande moralen i samhället.
"Paranoia" är väl inpassad i deckarmall 1A och känns tyvärr varken nyskapande eller särskilt spännande. Det är en deckare man läser men inte minns särskilt länge. Boken är lättläst och meningsbyggnaderna inte alltför komplicerade.


Lämna inga spår - Hannah Nyala
(Inbunden, Forum, 2003, 285 s.)

Bokomslag "Lämna inga spår""Lämna inga spår" är amerikanskan Hannah Nyalas debutroman. Det är också den mest avvikande av de nämnda titlarna när det gäller deckargenren. Samtidigt så är också det en del av en trend, att skriva deckare som flirtar vilt med den vanliga skönlitteraturen och så gränsöverskridande att det ibland är svårt att placera den i bara ett fack. Ramberättelsen handlar om en kvinna, Tally, som jobbar på en räddningsstation i Wyoming. Hon är van att hantera svåra situationer och vara väl förberedd när det gäller överlevnad i bergstrakterna.
Hennes sambo är zoolog och när han åker på forskningsresa till Australiens öknen följer Tally med för lite semester och för att lära känna sin styvdotter som ska tillbringa lovet med dem.
Tally har dock inte läst på speciellt väl om öknen utan räknar med att sambon Pauls kunskaper ska räcka för dem båda. Paul lämnar henne ensam för ett par dagar ute i öknen för att möta den tioåriga dottern vid flyget.
När han varit bort i två veckor inser hon att något hänt honom.
Då är hennes förråd på upphällningen och hennes kunskaper om öknen fortfarande bristfälliga. Hon ger sig av för att leta rätt på civilisationen och på vägen hittar hon Pauls lik och hans halvdöda dotter, Josie, samt stöter ihop med hans mördare.

Det hela blir en kamp för Tally och Josie. För att överleva öknen, för att överleva männen som är på jakt efter dem, för att lära känna varandra och för att hantera saknaden efter Paul.
Boken är en sträckläsningsbok och oerhört spännande.
Språket driver en framåt, även om det inte har samma elegans som det i Donna Leons böcker. Förutom spänningen från deckarberättelsen finns en väldigt vacker kärlekshistoria som slingrar sig runt i berättelsen.
Boken är också intressant ur naturperspektiv. Författarens egna erfarenheter från amerikanska sök- och räddningsteam används som en naturlig del av boken.
Så värst lockad av att ge sig ut i öknen känner jag mig dock inte efter att ha läst "Lämna inga spår".
Boken är en debut och det märks i vissa fall. Det känns som om Nyala nog förläst sig på "stalker"-romaner, men det uppvägs definitivt av de övriga spänningsmomenten när man följer Tally och Josie ute i den tasmanska öknen.

Innehållsförteckning:
Döda människor
Goda människor
Onda människor
Svaga människor
Trevliga människor


Om författarna:
Donna Leon är amerikanska, men har bott i Italien sedan 1981. Innan det har hon bott i bland annat Kina, Schweiz och Iran. Hon har hela tiden arbetat som lärare i engelsk litteratur, med Jane Austen som specialitet. Hon är sedan 1992 också deckarförfattare. Hennes böcker har översatts till 22 språk, men i landet där hennes historier utspelar sig, Italien, ges de inte ut. Leon vill behålla sin anonymitet, säger hon.

Gretelise Holm är dansk journalist och har blanda annat jobbat på "Politiken", varit rektor för danska journalisthögskolan och tillbringat fem år i Zimbawe med att jobba för danska UD.
I hemlandet har Gretelise Holm givit ut runt trettio böcker i olika genrer. Bland annat barn- och ungdomsböcker, facklitteratur och debattböcker. Hon har hittills givit ut tre skönlitterära romaner. Debuten "Mercedes Benz-syndromet" belönades 1998 med danska kriminalakademiens pris. Hon nominerades också till det nordiska romanpriset Glasnyckeln för boken "Paranoia".

Hannah Nyala är amerikan och har levt ett omväxlande liv som hon skriver om i den självbiografiska romanen "Point last seen", som bland annat handlar om hennes uppväxt i ett strängt religiöst hem och hennes erfarenheter från äktenskapet med en hustrumisshandlare.
Hon har en fil. kand. i amerikansk historia och antropologi och har jobbat med sök- och räddningsarbete i såväl amerikanska södern som i den afrikanska Kalahari-öknen. Hon har i hemlandet publicerat ett antal noveller och essäer förutom sin biografi och sin deckardebut.

Andra böcker av författarna på svenska:
Donna Leon:
Ond bråd död i Venedig 1998
Död i främmande land 1999
Klädd för döden 2000
Högvatten 2001
Natt i Venedig 2002

Gretelise Holm:
"Paranoia" är den första av hennes böcker som givits ut på svenska.

Hannah Nyala:
"Lämnar inga spår" är den första av hennes böcker som givits ut på svenska.


Övriga bokfakta:
"Mord i natten" kom ut på Forums förlag i augusti 2003.

Översättning till svenska av Ing-Britt Björklund.


"Paranoia" kom ut på Piratförlaget i augusti 2003.

Översättning till svenska av Maj Sjöwall.

"Lämna inga spår" kom ut på Forums förlag i augusti 2003.

Översättning till svenska av Anna Sandberg.

 


Carin Thärnström : 04-01-06


 
> maila crew@bulldozer.nu