[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - T.Singer


T.Singer - Dag Solstad

(Inbunden, Ordfront, 2002, 280 s.)

T Singer är en man vars tilltalsnamn fortfarande är okänt för mig, trots att vi delat 280 sidor och det ska erkännas åtskilliga månader tillsammans. Däremot är jag väl medveten om en hel rad av hans små egenheter, som till exempel att han är oerhört känslig när det gäller att göra bort sig (men vem är inte det?).
Hans känslighet tar sig sådana uttryck att han panikslagen kan stanna upp mitt under promenad på Oslos gator och skämmas över ett en händelse som kanske hade utvecklats till en pinsamhet. För T. Singer skäms inte bara över verkligt pinsamma tillfällen, han får dessutom ångest över tillfällen som kunnat bli pinsamma om de utvecklats lika väl i verkligheten som de gjort i hans fantasi.

Bokomslag "T.Singer"T. Singer är en man som är mån om att smälta in och passa in i ett sammanhang. Han studerar diverse enstaka kurser vid universitetet och försörjer sig på extrajobb. Han tar sig ganska makligt igenom åren mellan tjugo och trettio tills han en dag inser att han inte kan fortsätta vara den evige studenten och skaffar sig ett yrke genom att utbilda sig till bibliotekarie.
Med en färsk examen i bagaget bestämmer han sig för att fly storstaden och de som känner honom för att bli en helt blank och nyskapad människa utan pinsamheter i bagaget. Han flyttar till staden Notodden som ligger tillräckligt långt från Oslo och där de dessutom behöver en bibliotekarie.

I Notodden vinnlägger T. Singer sig om att inte utmärka sig på något plan för att klara sig från nya pinsamheter, och istället leva ett stillsamt liv med inrutade vanor.
En ung kvinna han träffar förändrar delvis planen, men i det samboliv som han kommer att leva med Merete och hennes lilla dotter fortsätter det invanda trygga livet om än med fler personer inblandade.
Fram till den dag då Merete kör ihjäl sig och han står som ensamstående styvfar till en liten skolflicka.
Hans märkliga besatthet av pinsamheter tydliggörs återigen. Ångesten skakar om hans hjärna och kropp när han grubblar över huruvida Meretes släkt och vänner var medvetna om att de två var på väg ifrån varandra.
Denna ångest gör det enligt T. Singer omöjligt att inte ta hand om Meretes dotter utan han framhärdar envist inför morföräldrarna att han gärna uppfostrar flickan och samtidigt ser till att kontakten med släktingarna bibehålls.
Han ser dock till att hålla ett visst avstånd till de vänner som Merete kanske anförtrott sig åt angående deras separation eftersom han inte klarar av att vänta på eventuella kommentarer. T. Singer flyttar tillbaka till Oslo och där växer Meretes dotter upp till en hyfsat normal tonåring under hans omsorger, som inbegriper ångestfyllda funderingar på om han gör rätt (vilket de flesta föräldrar säkert också grubblar över mer eller mindre).

"T. Singer" är en märklig historia om en egentligen inte så märklig människa. Han är som de flesta andra människor, kanske bara lite mer tydliggjord i denna historia. Ibland får jag rysningar av igenkännande när jag läser några rader, andra ger mig lust att skrika rätt ut; "men herregud människa!"
T. Singer är en man som finns mitt ibland oss och i oss. Solstads berättelse kräver dock en viss insats av läsaren. Jag vill inte kalla det naturligt motstånd men det krävdes inte många sidor i den första delen av boken för att få mig att somna. Boken ska definitivt inte läsas i ett snabbt tempo, snarare med eftertanke och helst inte kvällstid om det inte är då man är som piggast.
Det krävdes också en viss distans efter avslutad läsning för att jag skulle kunna skapa en någorlunda rättvis bild av boken. Det är ingen bok jag velat ha oläst, tvärtom, men hade jag inte haft "piskan" över mitt huvud så hade jag aldrig läst den.

Det är en fördel att läsa för nöjes skull, men det kan också finnas en poäng i att läsa något som man själv aldrig skulle välja.
Det blir kanske inte någon favoritbok eller en som du njuter av att läsa men i gengäld så får man ta del av ett syn- och tankesätt som man aldrig annars kommit i närheten av.
"T. Singer" har snirklat sig in i min skalle och skapat funderingar och idéer.
Det är väl kanske det som egentligen är den ultimata läsupplevelsen, boken du läser blir en inspiratör och kanske en väckarklocka.

Innehållsförteckning:
Omständliga naturbeskrivningar
Vänskap med abrupt slut
Truliga tonåringar
Valhänt man
Ångest
Skamkänslor

 


Om författaren:
Dag Solstad
Dag Solstad
© Ordfront

Dag Solstad är förutom Tomas Tranströmer den nordiske författare som står högst på listan över tippade framtida nobelpristagare i litteratur. Han slog igenom på 1970-talet med politiska romaner och har två gånger blivit belönad med det norska Kritikerpriset (1969 och 1992) och 1982 fick han Nordiska rådets litteraturpris.

Andra böcker av författaren på svenska:
25 september-platsen 1977
Svek : förkrigsår : roman 1979
Krig. 1940 1981
Bröd och vapen 1983
Gymnasielärare Pedersens redogörelse för den stora politiska väckelsen som har hemsökt vårt land 1985
Roman 1987 1987
En norsk man 1989
Ett försök att beskriva det ogenomträngliga 1997
Professor Andersens natt 1998
16.07.41 2002

Övriga bokfakta:
"T.Singer" gavs ut på Ordfront förlag i oktober 2002.
Översättningen till svenska är gjord av Lars Andersson

 


Carin Thärnström: 03-03-19


 
> maila crew@bulldozer.nu