[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Resa i tysta rum


Resa i tysta rum -
Per Wästberg & Anita Theorell
Okända svenska slottsbibliotek.

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2004, 320 s.)

Här kan man kanske tänka sig att en socialist och god socialdemokrat fnyser på näsan inför ett praktverk där tjugofem privatägda slott och herrgårdar visas upp. Eller rättare sagt, deras bibliotek och även enskilda böcker visas upp .
Några ord nämns om ägarna till slotten och herrgårdarna, men fokusering ligger på biblioteken och de som en gång i tiden skapat dem. Det är en kulturgärning som de tre författarna har åstadkommit med denna bok och med dokumenteringen av bibliotek.

Bokomslag "Resa i tysta rum"De utvalda biblioteken, varierar mellan välskött katalogiserade till de som är satta på undantag i en undanskymd del av byggnaden.
Det blir tydligt att böcker och bokläsande aldrig har varit till för gemene man, och definitivt har inte boksamlandet varit det.
Denna bok koncenterar sig på de samlingar som allmänheten inte har tillgång till. I dessa bibliotek, vars böcker främst är från slutet av 1700-talet och 1800-talet, blandas den tidens "bästsäljare" med familjemedlemmarnas egna inbunda texter och prenumerationer på HushållningsJournal.
De utländska böckerna i samlingarna, som kom med nya tankar och idéer från hela Europa, var förstås på originalspråk. Franska var ett språk som adeln fick med sig i sin utbildning och att läsa på detta språk var inget problem för den bildade klassen. Böckerna var ett sätt att ta del i samhällsdebatt och nå upplysning i en tid då nyheter inte direkt färdades med blixtens hastighet. Slottsbiblioteken har stått för sin beskärda del av bildningshistorien.
De bibliotek som har bevarats har haft turen att ingå i ett fiedikommiss (= juridisk term för oavytterlig släktegendom som ärvs odelad enligt särskilda regler) och även om det är ett nog så orättvist system i en flerbarnsfamilj så var det ett sätt att hålla samlingar intakta.

Slottsherrarna har ibland haft ett lidelsefullt intresse av boksamlandet, vissa urskiljningslöst och andra mer sparsmakat och inriktat mot vissa områden.
På Kobergs slott i Västergötland finns troligen den största privata samlingen av psalmböcker och vissa av dem ställdes ut på Parisutställningen 1897.
På Segersjö slott vid Hjälmaren finns en stor mängd av 1800-talets underhållningslitteratur som till exempel "Madame Chrysanthème" av Pierre Lotis. Beskriven som "en erotisk romans för en utsvulten dagdrömmande kvinnopublik av den lantliga Madame Bovary-sorten".

Wästberg och Theorells texter om bokskatterna är av historiskt och litteraturhistoriskt värde och tillsammans med Hammarskiölds vackra fotografier blir det en bok att bläddra och fördjupa sig i.

Innehållsförteckning:
Böcker
Böcker
Böcker
Böcker
Bokhyllor


Om författarna:
Per Wästberg och Anita Theorell
Per Wästberg och Anita Theorell
© Foto: Hans Hammarskiöld

Per Wästberg är ledamot av Svenska akademin, tidigare chefredaktör för DN och ordförande i International PEN. Han debuterade som författare 1949 och har gett ut ett femtiotal böcker.

Anita Theorell är fil dr i konstvetenskap, mångårig intendent på Kulturhusets konstavdelning i Stockholm och tidigare chef för Sidas enhet för kultur och medier.

Hans Hammarskiöld är en av Sveriges nationellt och
internationellt mest kända och uppskattade fotografer. Han har dokumenterat svensk kulturhistoria vid ett flertal tillfällen.

Tidigare böcker av författarna:
Trion har tidigare samarbetat med böckerna :
Stockholms fasader 1875-1914
1993
Minnets stigar. En resa bland svenska kyrkogårdar
2001
För den sistnämnda fick de Augustpriset.

Övriga bokfakta:
"Resa i tysta rum" kom ut på Albert Bonniers förlag i september 2004.


Carin Thärnström : 04-10-14


 
> maila crew@bulldozer.nu