[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Ung i köket


Ung i köket - Agneta Weiland & Maria Hullberg
100 rätter för det första egna köket

(Inbunden, ICAförlaget, 2003, 91 s.)

Det här är en behändig och snygg liten kokbok som riktar sig till målgruppen "unga".
De som skall ta åt sig är de som precis flyttat hemifrån, kanske till ett studentrum eller till sin allra första egna lya.
De som inte vill lägga ner varken mycket pengar eller mycket tid på matlagning, inte har så mycket förkunskaper men ändå är intresserade av nåt mer avancerat än att tillaga fiskpinnar i brödrosten.
Kokboken är också testad på ett gäng Uppsala-studenter, står det i förordet, så man får förmoda att målgruppen haft ett visst inflytande.

Bokomslag "Ung i köket"Jag tycker att det här är en utmärkt nybörjarkokbok som verkligen är tilltalande i sitt upplägg. Den är på intet sätt heltäckande eller lär ut matlagningens grunder, utan säger i princip "läs receptet och sätt igång".

Maträtterna ser enkla och goda ut på de färgstarka helsidesbilderna. Bilderna, som är inzoomade på maten så att man verkligen ser hur rätten ser ut, får det att vattnas i munnen. Inget onödigt konstnärligt bjäfs skymmer sikten.
En extra eloge till Göran Thell som stått för formgivningen och bidragit med snygga, roliga och enkla teckningar.
Ingredienserna är välbekanta och inget recept verkar särskilt avancerat att laga.
Före varje recept finns det dessutom en liten inledningstext på ett par meningar som kan föreslå variationer i ingredienser, tipsa om vad rätten passar bra ihop med eller helt enkelt bara vara en inbjudan till att testa receptet.
Avslappnat tilltal, bra huvudingredienser (mycket pasta & kyckling) och moderna smakinfluenser (utan att för den skull kräva specialkryddor) tilltalar säkert målgruppen.

En lite kul grej är att det här och där bland recepten finns bilder på grönsaker eller kryddor i mariginalen och så en liten faktaruta om just den ingrediensen.
Tyvärr är dessa roliga små faktarutor inte synkade med recepten bredvid, till exempel får vi veta mer om ingefära bredvid drottningparfait-receptet.
Sen kan man också fundera på om det inte vore en större välgärning just till den här målgruppen att visa hur fänkål, rotselleri eller kålrot ser ut än att visa vitlök och champinjoner. Men kanske är det svårt att skriva en spännande "visste du att"-text om rotselleri…

Om man nu skall klaga på nånting så är det att recepten står lite huller om buller. Huvudrätter, efterrätter, vegetariska rätter, mackor och dressing-recept blandas till synes slumpmässigt. Visserligen finns det i slutet på boken två index, ett i bokstavsordning och ett efter ämnen, men det känns ändå lite hafsigt att inte ha gjort nån lite mer överskådlig indelning av recepten layoutmässigt.

En tanke som också väcks är varför alla recept (med några få undantag) är beräknade på två portioner. Det absolut vanligaste är väl att man att man bor ensam när man flyttar hemifrån första gången?

Jag tycker hur som helst att det här är en finfin kokbok att skicka med ett barn, ett barnbarn, ett syskon, en kusin eller en kompis som flyttar till det första egna boet. Varför inte som inflyttningspresent? Kombinera gärna med IKEA:s grundsats av köksredskap. Kan man inte komma på själv vad som är allra nödvändigast, man kanske tvekar mellan latte-visp och elektrisk korkskruv, så finns det en liten förslags-lista i slutet på kokboken där man kan tjuvkika på författarnas idé om lämpligt grundkit.

Innehållsförteckning:
40 snygga färgfoton
100 recept
Receptindex i bokstavsordning & ämnesvis
25 små husmorstips av typen "lägg en citronskiva i vattnet när du kokar blomkål så håller den sig vit"
Matglädje


Om författarna:
Maria Hullberg står för recepten
Agneta Weiland har skrivit texterna
Fabian Björnstjerna har fotograferat
Göran Thell har formgivit och gjort teckningarna
Ingela och Pelle Holm är projektledare

Övriga bokfakta:
"Ung i köket" gavs ut i mars 2003 på ICA-Förlaget men är en reviderad version av en tidigare kokbok "Klart smart mat" från 1997


Recept ur boken

MOROTSSOPPA MED VITLÖK & TIMJAN

(2 portioner)

Ingredienser:
½ gul lök
½ skalad och finhackad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
1 tsk torkad timjan (eller 1 msk hackad färsk)
1 msk smör, margarin eller olivolja
6 skalade skivade morötter
5 dl vatten
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
Saften av ½ apelsin eller drygt ½ dl apelsinjuice
salt & peppar

Gör så här:
* Låt lök, persilja och timjan fräsa i smöret på låg värme ett par minuter utan att ta färg. Tillsätt morötterna och låt allt svettas några minuter.
* Tillsätt vattnet och buljongtärningen. Låt soppan koka cirka 20 minuter tills morötterna är mjuka.
* Puréa soppan med mixer eller elvisp. Rör ner grädden och apelsinjuicen och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
* Servera med ett gott bröd.


FYLLDA LÖVBIFFAR

(2 portioner)

Ingredienser:
2 stora lövbiffar
1-2 msk smör eller margarin
Fyllning:
2 msk hackad salt- eller ättiksgurka
2 tsk kapris
1 msk hackad gul eller röd lök
1 msk ljus fransk senap

Gör så här:
* Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Fördela den på biffarna och vik ihop dem till paket som du fäster ihop med en tandpetare
* Låt smöret bli brunt i stekpannan på hög värme. Stek biffarna tre minuter på varje sida.
* Servera med till exempel potatisgratäng, pasta, potatismos eller en sallad

CHOKLADGRATINERADE HALLON

(2 portioner)

Ingredienser:
1 paket (ca: 225 gram) frysta osockrade hallon
100 gram vit blockchoklad
2 msk mellangrädde
Vanlijglass

Gör så här:
* Sätt ugnen på 250 grader. Lägg de frysta hallonen i en ugnssäker form och låt dem tina en aning.
* Häll grädden i en skål, bryt sönder chokladen och lägg bitarna i grädden. Ställ skålen i lite vatten i en kastrull och låt chokladen smälta på låg värme i vattenbadet. Se upp så att det inte blir för varmt för då blir chokladen grynig.
* Ringla chokladen över hallonen i formen. Gratinera högt upp i ugnen i cirka 10 minuter eller tills chokladen fått lite färg.
* Servera direkt med vaniljglassen

 

 


Mia Gustavsson : 03-04-08


 
> maila crew@bulldozer.nu