[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Kvinnan med de vackra händerna


Kvinnan med de vackra händerna - Hanne-Vibeke Holst


(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2005, 366 s.)

År 2005 blir danska journalisten och författaren Hanne-Vibeke Holst utnämnd till "Goodwill Ambassador" för FN-organet UNFPA.
Det görs i samband med lanseringen av kampanjen "Face-to-face", vars syfte är att sätta fokus på kvinnors behov i utvecklingsländerna.
Holst kommer fram till att det bästa sättet att skildra dessa kvinnors liv är intervjua dem och skriva om dem. Resultatet blev denna bok.

Bokomslag "Kvinnan med de vackra händerna"Hanne-Vibeke Holst reser jorden runt och besöker kvinnor i skilda världsdelar. Vad dessa kvinnor har gemensamt är, förutom könet att de bor i så kallade utvecklingsländer, att de är engagerade och aktiva i att förändra sin levnadssituation och andras.

Holst har intervjuat en bondkvinna i Thailand (det är hon med de vackra händerna), en domare i Nicaragua, en parlamentariker i Uganda och en HIV-smittad översättare i Ryssland.

Det är fantastiska människoöden som Holst skriver om. Människor som kämpar för att överleva och för att motverka allt från fördomar till lagar och HIV-smitta. I förordet berättar Holst om Edith Mukisa, chef för Naguru Teenage Information and Health Center i Kampala.
Mukisas analys av förhållandet mellan könen är kristallklar: "Kvinnornas största problem är bristen på kontroll. De har varken makt över jord, pengar eller sin egen kropp. Det är förhandlingsrätt de saknar!"

Jag gillade Holsts självbiografiska roman "Min mosters migrän" och med intervjuboken "Kvinnan med de vackra händerna" fortsätter hon att sätta kvinnlig underordning, men också kvinnors vilja att förändras och utvecklas, i fokus. Förutom att det är en angelägen bok så är den också jävligt bra, rent ut sagt. En bok för alla kvinnor, och alla män.
För mig är det är en kick att läsa om dessa kvinnor och deras vardag, en David-mot-Goliat-kamp där jätten tyvärr är ganska svår att fälla och tanken också är att David skall få växa ikapp jätten.

I både Afrika och Ryssland ökar HIV-smittan lavinartat och bromsmedicin är fortfarande ingen självklarhet i dessa länder. Allt fler barn i Afrika saknar båda sina föräldrar och som Hanne-Vibeke Holst skriver: "Ingen är mer utsatt än ett efterlämnat barn. En urgammal insikt som det till och med finns sakliga belägg för, eftersom alla undersökningar visar att den absolut viktigaste förutsättningen för att ett barn skall överleva sin femårsdag är att modern är i livet". I Uganda är hälften av befolkningen under 15 år, det är dock det första land i Afrika som har lyckats bryta AIDS-kurvan, bland annat tack vare upplysningskampanjer.

Förutom att göra intervjuer med en rad kvinnor så har Holst samlat fakta om respektive land och gjort jämförelser med Danmark, som betraktas som ett I-land. Det är skrämmande och obehaglig information och man vill så gärna slippa läsa de raderna, och se det som är en verklighet för så många kvinnor. Som t ex att: "Fram till 1999 kunde t ex en våldtäktsman i Egypten slippa undan straff om han gifte sig med kvinnan!"

Det finns egentligen bara en sak som stör mig med boken och jag vet inte om den irriterar Holst också, det borde det rimligtvis göra.
Förlaget i Sverige har döpt boken efter en av berättelserna istället för att översätta den danska titeln till exempelvis "Jag blev förbannad". För om jag förstått det danska ordet "vred" rätt så betyder det arg eller förbannad. Istället för att välja den titeln har de i mitt tycke fegat ut rejält.
Men kvinnors vrede är ju alltid känsligt.

Innehållsförteckning:
Kvinnor kan
Kvinnor gör
Kvinnor bråkar
Kvinnor älskar


Om författaren:
Hanne-Vibeke Holst
Hanne-Vibeke Holst
© Foto: Morten Holtum Nielsen

Hanne-Vibeke Holst är journalist, författare och debattör. Hon introducerades på svenska med boken "Thereses tillstånd", den första i en trilogi om journalisten Therese Skårup. Hon har också skrivit barnböcker, kvinnohistoria och TV-manus. Henns roman "Kronprinsessan" sänds som TV-serie på SVT våren 2006. Hon är numer också FN:s goodwill-ambassadör i Danmark.

Andra böcker av författaren:
Thereses tillstånd 2000
Det verkliga livet 2000
En lycklig kvinna 2001
Min mosters migrän 2002
Kronprinsessan 2003

Övriga bokfakta:
"Kvinnan med de vackra händerna" heter i original "Da jag blev vred" och kom ut på Albert Bonniers förlag i september 2005. Översättningen är gjord av Margareta Järnebrand.


Carin Thärnström: 06-04-25


 
> maila crew@bulldozer.nu