[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Chelsea-surfa:
> chelsea-handler.com

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Mitt vågräta liv


Mitt vågräta liv - Chelsea Handler

En oblyg rapport från sängen

(Inbunden, Forum, 2006, 214 s.)

Titeln säger precis vad det handlar om och mycket kan man säkert säga om Chelsea Handler, blyg är hon då inte när det gäller att beskriva sitt sexliv och männen hon har sex med.
Det märks att det är en ståuppare som skrivit boken, för den innehåller åtskilliga snärtiga oneliners som får mig att gapskratta.

Bokomslag "Mitt vågräta liv"Chelseas rapport från sängkanten börjar när hon sju år gammal får i uppdrag av en äldre syster att fotografera föräldrarna när de har sex. Föräldrarna uppskattar sex väldigt mycket.
Ett tydligt tecken på det är de sex barnen där Chelsea är yngst. Men även om föräldrarna har slutat med att visa upp några direkta resultat (inga fler syskon) så har de inte slutat ha sex med varandra.

Chelsea lyckas med fotograferandet och senare i livet så tror hon att hennes inställning till sex grundats av att uppleva att föräldrarna njöt av det, även om de inte uppskattade barnens inblandning i deras förehavanden. Hennes utflykter i sängkammaren, eller på diskbänken och i bilen har sedan dess varit talrika. Hennes filosofi är att det är viktigt att ligga med en kille rätt omgående för att kolla om den sexuella kemin stämmer. Hon anser att det finns många sätt att lära känna en ny människa (man) på, och att se dem nakna på rygg är ett av de bättre.

Med tanke på amerikaners dubbelmoral så är denna bok ett under av frispråkighet. Chelseas mycket dråpliga beskrivningar av pojkvännerna och "engångsliggen" är också jäkligt roliga.
Det är uppfriskande att en tjej är så krass och saklig i sin inställning till både sin egen och andras sexualitet. Hon är rå och sarkastisk i sina kommentarer, men också bekymrad (när killen vill vänta med sex), och ibland ömsint.
Men det jag minns bäst efter läsningen är hur sanslöst rolig hon är.

Ett exempel är episoden när hon tar med sig sin obligatoriska bögkompis på sin systers bröllop och vad det leder till. Bland annat att hennes familj inte tillåter henne att ta med någon hem till dem igen, någonsin. Lika rolig är hennes hämnd på honom när hon följer med som hustru på hans highschoolreunion som bitter hustru, eftersom han ite vill erkänna för sina gamla skolkompisar att han är bög som alla alltid trott.

Att sticka halvnaken från en killes hem bara för att hans penis "inte är större än en konserverad prinskorv" är onekligen en bedrift, men som Chelsea säger: "Jag är ingen välgörenhetsinrättning. Jag kunde inte ligga med honom…"

Det är en bok där man både fnissar och skrattar hejdlöst när man läser. Chelsea är skoninglös mot männen hon träffar på, men hon sparar inte sig själv heller. Hon känns ibland mer som en kille än som en tjej "borde vara". Detta är en bok som piggar upp, betydligt mer än böcker som Jane Moores "kärlek@första.träffen" som jag läste i samma veva.

Innehållsförteckning:
Massor av sex
Väldigt mycket vodka
En hel del spyor
En mycket minnesvärd sekvens om godispastillen M&M


Om författaren:
Chelsea Handler
Chelsea Handler
© chelsea-handler.com

Chelsea Handler föddes i Livingston, New Jersey och har turnerat i hela USA som stå upp-komiker. Hon bor numera i Los Angeles och har medverkat i åtskilliga tv-program och på åtskilliga scener. Nu gör hon också debut som författare.

Andra böcker av författaren:
"Mitt vågräta liv" är Chelsea Handlers debutbok.

Övriga bokfakta:
"Mitt vågräta liv" gavs ut på Forum förlag i mars 2006. Bokens originaltitel är "My Horizontal Life" och översättningen till svenska är gjord av Annika Preis.

 

 

Carin Thärnström: 06-06-19


 
> maila crew@bulldozer.nu