[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Alfabeta

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Vecka 43


Vecka 43 - Hanne Ørstavik


(Inbunden, Alfabeta, 2003, 221 s.)

En vecka i ett liv. Ett liv under en veckas tid.
Solveig har tagit sin examen i litteraturvetenskap och fått en forskartjänst på en liten högskola där en av de personer som påverkat henne mest under utbildningstiden finns, Hilde. Hon har varit som en mentor för Solveig under utbildningen eller snarare har hennes ord varit som en ledstjärna. Nu ska de bli kollegor och Solveig gläds åt det, att få undervisa och att arbeta samman med Hilde.

Bokomslag "Vecka 43"Romanens tyngdpunkt finns i dess beskrivning av Solveigs syn på skönlitteratur och litteraturkritik och vad som är sant och äkta. Solveig diskuterar med sig själv och omgivningen om skönlitteratur och hur man ska förhålla sig till den.
Fast mestadels av tiden diskuterar hon med sig själv och resonerar sig fram i en snårig tankevärld. Hon upplevs som på gränsen till besatt och i en isolering som snarare växer än minskar under veckan som går.

Ørstavik väljer berättartekniskt att beskriva små detaljer som brödbak, tekoppar och väggdekorationer. Dessa saker upptar också en väldigt stor del av huvudpersonen Solveigs tankar, i beskrivningar som gränsar till petighet.
"Vecka 43" är en bok som kräver fokusering av sin läsare. Det är ingen berättelse som du snabbt och kravlöst ögnar igenom.

Jag lockades av litteraturfunderingarna, men avskräcktes en aning av den unga kvinnans (självvalda?) isolering. Hon står som en solitär i den omgivning hon betraktar som sin. För trots att hon är en del av samhället iakttar hon både sina egna och andras handlingar utifrån.

I slutet av berättelsens vecka kommer också det crescendo som stegvis byggts upp. När Solveigs tankar exploderar får det återverkningar både på henne själv och hennes, praktiskt taget, dyrkande förhållande till Hilde.

Innehållsförteckning:
Tankar
Funderingar
Tal
Promenader
Blickar


Hanne Ørstavik
Hanne Ørstavik
© Foto: Alfabeta

Om författaren:
Hanne Ørstavik är en av Norges mest tongivande författare. Hennes böcker är flerfaldigt prisbelönade. Bland annat fick hon 2002 Dobloughska priset som delas ut av Svenska Akademin.

Andra böcker av författaren:
Tiden det tar 2001
Kärlek 2002
Lika sant som att jag är verklig 2003

Övriga bokfakta:
"Vecka 43" kom ut på Alfabeta i oktober 2003. Originaltiteln är "Uke 43" och översättningen till svenska är gjord av Lotta Eklund.

 


Carin Thärnström: 04-06-28


 
> maila crew@bulldozer.nu