[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Minotaur

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Vedergällningen


Vedergällningen - Mark Billingham

(Inbunden, Minotaur, 2005, 383 s.)

Med "Vedergällningen" visar Mark Billingham att han gjorde rätt med sitt karriärbyte från stå upp-artist till författare av kriminalromaner.
Detta är den tredje boken om Tom Thorne och hans kollegor i specialgruppen inom Metropolitan Police Service i London.


Bokomslag "Vedergällningen"På ett sunkigt hotell där man kan hyra rummen per timme hittas en man torterad, våldtagen och mördad.
Ett våldsamt mord, men i detta fallet så visar det sig att offret, Douglas Remfrey, också är en förövare. Han har nyligen blivit släppt efter att ha avtjänat ett långvarit straff för våldtäkt.
Polisen börjar leta efter en ilsken far, äkta man eller bror till ett offer, men innan de kommit alltför långt i undersökningarna så hittas nästa våldtäktsman mördad på ett liknande sätt, denna gång på ett hotell av något bättre kvalitet. Det visar sig att de båda männen har ytterligare en sak gemensamt. De har båda brevväxlat med en kvinna, som förutom att ha skickat nakenkort i bondagestil också skrivit om hur gärna hon vill träffa dem.

Thorne och hans mannar börjar leta efter denna kvinna, men det går inget vidare för dem. Desto bättre går det för Thorne i hans privatliv när han så sakteliga börjar dejta Eve, en kvinna han träffat genom mordutredningen. Eve och Thorne försöker hitta tillfällen då de kan träffas, men deras arbetstider är inte riktigt synkroniserade och inte blir det bättre när någon bryter sig in i Thornes hem och vandaliserar det.

Det är en klassisk deckarintrig där det förflutna till slut hinner i fatt nutiden och där ihärdigt polisarbete tillsammans med en gnutta tur till slut hjälper till att fånga mördaren. Välskriven och precis så spännande man vill att det ska vara.

Innehållsförteckning:
Övergrepp
Öga för öga
Flirtig blomsterhandlare
Det förflutnas skugga
Falla på eget grepp

 


Om författaren:
Mark Billingham
Mark Billingham
© Foto: Jerry Bauer
Mark Billingham har en gång i tiden utsetts till den allra bästa stå upp-komikern av The Sunday Times. Han har skrivit manus för tv men skriver nu kriminalromaner på heltid och bor i London med fru och två barn.

Andra böcker av författaren:
Sömntuta 2003
Offerlek 2004

Övriga bokfakta:
"Vedergällningen" kom ut på Minotaur i september 2005. Originaltiteln är "Lazy Bones" och översättningen till svenska är gjord av Jan Malmsjö. Det är den tredje boken i serien om London-polisen Tom Thorne.


Carin Thärnström: 06-01-22


 
> maila crew@bulldozer.nu