[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Vem är Björn och vem är Benny


Vem är Björn och vem är Benny - Fredrik Lindström och Hasse Pihl


(Häftad, Albert Bonniers Förlag, 2004, 203 s.)

Den som snöat in på Fredrik Lindström som folkbildare och väntar sig en faktaspäckad bok där vardagens mysterier rätas ut kommer bli besviken på herr Lindströms senaste bok.
Här är det snarare mannen från radioprogrammet Hassan som får komma till tals. Vi får ett hockey-referat av trettioåriga kriget, en redogörelse för varför den spanska inkvisitionen hämmade den senmedeltida charterturismen samt antydningar om den något luddiga kopplingen mellan klädpoker och analsex.

Bokomslag "Vem är Björn och vem är Benny"Visst, det är bra att få veta att Björn är den som ser ut som han hette Benny och vice versa, men att förhålla sig till "Vem är Björn och vem är Benny" som faktabok är som att försöka använda Douglas Adams "The meaning of Liff" när man löser korsord.
Därmed inte sagt att man inte kan ha ruskigt roligt medan man läser boken. Den är skriven med Lindströms sedvanligt lite torra humor och med ett osvikligt sinne för vardagsnära absurditeter.
Att boken så konsekvent är författad som vore det frågan om iskalla fakta gör att man emellanåt kan komma på sig att fundera över om det finns ett korn av sanning någonstans.

En essä om varför man gör det urgamla tecknet med långfingret när man vill förolämpa någon leder på rekordkort tid till en redogörelse för de olika maktförhållandena i botswanska stammar och kapitlet "Hur vet man om man är utbränd?" ballar snabbt ut och avslutas med logotypeförslag till nöjesparker baserade på berömda europeiska filosofer. Eller vad sägs om ett besök på "Leibnizeberg" eller "Fun filosofical Kirkegardens"?

För övrigt, visste du att orden "familjepizza" och "acid grindcore" inte alls betyder samma sak på svenska idag som de gjorde på medeltiden?
Eller att, för att citera Ebba Lindsösvenskt näringsliv, "om ålderdomen var en produkt skulle den vara orehört svår att marknadsföra. Eftersom den bygger på en så grumlig idé."

Det finns mycket som "Vem är Björn och vem är Benny" inte är, men en sak är den definitivt - ett lysande exempel på svensk absurdistisk humor när den är som bäst. Mer sånt här och mindre Filip Hammar.

Innehållsförteckning:
"Bellman-historier"
Biografi över Strindberg
Teckenspråk i Botswana
En Björn som heter Benny
En Benny som heter Björn


Om författarna:

Hasse Phil & Fredrik Lindström
Hasse Phil och Fredrik Lindström
© Foto: Mattias Bardå

Fredrik Lindström är språkforskare i grunden, men har även gjort TV, film, radio och skrivit böcker. I TV har vi sett honom i bland annat "Ingesson","Pentagon","Kvällstoppen" och "Pangbulle".
Mest kände torde han ändå vara som programledare i folkbildande språkprogrammet "Värsta språket".
I radio gjorde han bland annat "Hassan" och "På minuten". Lindström är också känd för sina språkböcker "Världens dåligaste språk" och "Jordens smartaste ord" samt den efterföljande "Vad gör alla superokända människor hela dagarna", På filmfronten är han medskyldig till "Vuxna människor" och "Känd från TV".

Hasse Pihl var en av Fredrik Lindströms medbrottslingar i radioprogrammet "Hassan". Han är enligt egen utsago 181 cm lång, brinner för engelska motorcyklar, rörstärkare utan master, högt skurna västar, film och förhoppningen om att människor någon gång skall lära sig att stå ut med varandra.
Han anser själv att hans främsta meriter är de som saxofonist i bandet "Laser Jesus" och som manusförfattare till norska tjejserietidningar.

Andra böcker av Fredrik Lindström:
Världens dåligaste språk 2000
Vad gör alla superokända människor hela dagarna 2001
Jordens smartaste ord 2002

Övriga bokfakta:
"Vem är Björn och vem är Benny?" gavs ut på Albert Bonniers förlag i november 2004.Harald Åberg : 05-01-06


 
> maila crew@bulldozer.nu