[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Vindens skugga


Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafón

(Inbunden, Norstedts, 2005, 479 s.)

Det är det året som andra världskriget tar slut i Europa.
Daniel Sempere är tio år gammal.
Det är dagen då Daniels pappa tar med honom till De bortglömda böckernas gravkammare i hjärtat av Barcelona.
En händelse som förändrar hans liv för alltid.
Detta är inledningen på Carlos Ruiz Zafóns roman "Vindens skugga".

Bokomslag "Vindens skugga"Vid sitt första besök böckernas gravkammare, detta mecka för bokälskare, ska besökaren välja ut en bok. Denna bok ska personen sedan ha som sitt ansvar, helt enkelt se till att den bevaras.
Hit kommer alla de böcker som ingen längre vill ha eller läser, men som bokhandlarna och antikvariehandlarna i Barcelona ändå vill bevara. Daniel hittar en roman av Julián Carax, "Vindens skugga" och efter att ha läst ut denna bok blir han som besatt av författaren. Vem är han och var finns han?

Daniels far driver ett litet antikvariat på en stillsam gata i Barcelona, Daniels mamma är död sedan en tid tillbaka och de båda lever med sorgen efter hustrun och mamman. Pappan är ingen framgångsrik bokhandlare, men han har så han klarar sig och får syssla med det han tycker mest om. Daniel har ärvt hans kärlek till böcker och efter att ha läst "Vindens skugga" så försöker han ta reda på mer om författaren och om det finns fler böcker av honom. Under hela sin uppväxt fortsätter Daniel att forska vidare om Carax, men ju mer han söker desto märkligare saker upptäcker han. Vem har bränt ner hela lagret av Carax böcker? Vem är mannen som hotar honom att fortsätta jakten på böckerna och Carax? Det visar sig också att polisen bevakar honom. Ju äldre Daniel blir desto mer ledtrådar finner han. Han upptäcker också att hans eget liv påminner alltmer om Carax och att deras liv tvinnas allt tätare samman tills de en dag möts.

Det är en vacker berättelse som Ruiz Zafón har skrivit, vacker och sorglig. Det är en otäck tid i Spanien när Franco tar makten och polisens maktbefogenheter kan krossa den lilla människan.
"Vindens skugga" är en kärleksroman, om den omöjliga kärleken, den självförbrännande kärleken, den eviga kärleken och om den besatta kärleken. Det är en bok om kärleken mellan älskande par, om hatet från dem som inte blir älskade och om sorgen från de som blir övergivna.
Det är också en bok om kärleken till böcker, till fantasins magiska värld och om att växa upp och samtidigt behålla sin fantasi i en vuxenvärld där rationellt tänkande är mer korrekt och anpassningsbart.
Jag saknade berättelsen när den var slut.

Innehållsförteckning:
Kärlek till böcker
Massor av böcker
Ung olycklig kärlek
Ung lycklig kärlek
Brustna vänskapsband
En ödelagd villa


Om författaren:
Carlos Ruiz Zafón
Carlos Ruiz Zafón
© Foto: Pressens Bild

Carlos Ruiz Zafón är född i Barcelona 1964, men de senaste åren har han arbetat i Hollywood som manusförfattare. Han har tidigare skrivit ett par ungdomsböcker och "Vindens skugga" är hans första vuxenroman.

Andra böcker av författaren :
"Vindens skugga" är den första av Carlos Ruiz Zafóns böcker som översatts till svenska.

Övriga bokfakta:
"Vindens skugga" kom ut på Norstedts förlag i mars 2005. Originaltiteln är "La Sombra del Viento" och översättningen till svenska är gjord av Yvonne Blank.


Carin Thärnström: 05-07-22


 
> maila crew@bulldozer.nu