[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Populärmusik från Vittula


Populärmusik från Vittula - Mikael Niemi

(Pocket, Månpocket, 2001, 238 s.)

Vinnare av Augustpriset för bästa svenska roman 2000 står det på omslaget till pocketboken. Det skapar onekligen vissa förväntningar hos läsaren.

Bokomslag "Populärmusik från Vittula"Visst är det en strålande skildring av en uppväxt, 60-talet och av Tornedalen som inte är överdrivet ofta skildrad i svensk litteratur.
Vissa kapitel är som gjorda för högläsning och att göra bort sig med på bussen när man fnissar under tiden man slukar. Skrönor som i "Andarnas" hus men i Tornedalen. Samtidigt påminner språket och händelserna om de i Arto Paasilinnas böcker vilket kan ha att göra med att finskheten är en del av Mikael Niemis identitet fast han skriver på svenska.
Ändå kan man inte låta bli att undra vilka de andra kandidaterna var till Augustpriset för så där vansinnigt hård konkurrens kan det väl inte ha varit. Populärmusik från Vittula är bra men inte så där vansinnigt otroligt bra som man skulle tro om man läst ens hälften av recensionerna. Boken känns inte riktigt färdigskriven som om den inte kan bestämma sig för om den ska bli en samling anekdoter eller en roman. Men varför hacka på detaljer? Det är sällan man hittar en så här pass läsvärd och kul bok som tar en till en helt annan kultursfär och ändå är man kvar i Sverige.

Innehållsförteckning:
Supartävlingar
Laestadianer
Vänskap
Stryk
Mobbning
Livsglädje


Om författaren:
Mikael Niemi
Mikael Niemi
© Foto: Göran Ström
Mikael Niemi är född i Pajala 1959 och har skrivit böcker, dramatik och lyrik om sin hemtrakt sen debuten 1988. Genombrottet kom med romanen "Populärmusik från Vittula" 2000. Niemi har fått flera pris, förutom Augustpriset Tidningen Vi:s kulturpris och Nordiska rådets litteraturpris.

Andra böcker av författaren:
Näsblod under högmässan -88 (diktsamling)
Mitt i skallen! -88 (reportagebok)
Änglar med mausergevär -89 (diktsamling)
Med rötter häruppe -89 (reportagebok)
Kyrkdjävulen -94 (ungdomsroman)
Blodsugarna -97 (ungdomsroman)

Dramatik:
Man måste kunna försvara sig -88 (radiopjäs)
Ulosveisu -91
Specialaren -92
Ska hon vara snygg eller oneurotisk -93 (radiopjäs)
Kuppari -94
Innan det rasar -94

Övriga bokfakta:
"Populärmusik från Vittula" gavs ut i inbunden version på Norstedts förlag i december 2000 och i Månpocket i januari 2001.

Agnes Hulthén : 01-07-20

 


 
> maila crew@bulldozer.nu