[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Winter's Heart


Winter's Heart - Robert Jordan

(Pocket, TOR Fantasy, 2001, 780 s.)

När den nionde boken i Robert Jordans enormt framgångsrika fantasy-serie the Wheel of Time nu äntligen kommit ut på pocket har många av de mindre hängivna läsarna tröttnat.
En långsam utgivningstakt i kombination med en oerhört komplex berättelse med allt för många karaktärer att hålla reda på gör att det är svårt att hänga med i svängarna.

Bokomslag "Winter's heart"Själv finner jag flera gånger att jag undrar vem sjutton det är karln talar om när ett helt kapitel ägnas åt en karaktär vars identitet jag inte minns.
Detta är givetvis ett av de största problemen med Jordans författarskap.
För att verkligen hänga med krävs det att man läser böckerna ett flertal gånger och nu när de med den nionde boken klättrat en bra bit över sextusen sidor är det ett projekt som inte lockar alla.

Det andra problemet är att Jordans fantasi på senaste tiden fått allt för fria tyglar. I varje bok har ett par nya viktiga karaktärer introducerats.
Dessa måste i efterföljande böcker få ett par egna kapitel och handlingen rör sig allt långsammare framåt. Eftersom Jordan inte alltid är subtil i sitt planterande ger detta att man kan sitta och vänta i en två - tre böcker på att en intrigtråd skall nystas upp när man själv sitter och mumlar för sig själv:
"Men vad fan, kan dom inte fatta en sån enkel sak? Jag lever i den verkliga världen, utan deras filosofi och världsmekanik och jag fattar."
Att huvudpersonerna dessutom nu är så totalt utspridda att en hel bok på sjuhundra sidor inte kan täcka upp deras förehavanden.
Den här boken blir det Egwene som lämnas så gott som helt utanför och upproret mot det vita tornet rör sig inte framåt en millimeter vad läsaren kan se.
Glädjande för att som gillar Mat är dock att den odräglige turtomten och ofrivilligt framgångsrike generalen är tillbaka och får ett flertal kapitel. Sent om sider möter han till och med sin ödesvalda dam, de nio månarnas dotter. Inte en bok för tidigt kan tilläggas.

Annars är allt som det brukar i Jordans värld. Männen förstår inte kvinnorna, kvinnorna fnyser och rycker i sina flätor, Aes Sedai har fler konstiga och ytterst hemliga planer än någon annan och ingen verkar nöjd med att bara sitta ner en stund och reda ut saker och ting.
En god nyhet är att i alla fall Rand reder ut ett par av sina kvinnoproblem. Återigen inte en bok för tidigt.

Det här är förvisso den mest händelserika boken på länge, borta är A Crown of Swords och Lord och Chaos segdragna monument över Jordans intrigskapande och ersatta med en mer direkt och bärande berättarskola. Ett par viktiga trådar nystas upp och ett par nya påbörjas.

Jag gillar Jordan, trots allt. Det är en ganska mäktig gobeläng han väver med sina böcker och han måste väl anses vara den kanske mest episka författaren i genren sedan Tolkien.
Men samtidigt känns det som om serien kunde levt med att vara en så där tre böcker kortare, som nu är har det blivit nio och kommer att bli minst tre till. Med en utgivningstakt på en vartannat år blir det inte något avslut förrän senast 2006 eller 2007, orkar läsarna så länge?.

Innehållsförteckning:
Fler karaktärer än Bröderna Karamazov och Krig och fred tillsammans.
En oerhört komplex intrig
Ingen Morraine än så länge


Om författaren:
Robert Jordan
Robert Jordan
© Natur & Kultur Fantasy
Föddes 1948 i Charleston (South Carolina) som James Oliver Rigney, Jr.
Amerikansk författare som skrivit ett flertal böcker i serien om Robert E Howards fantasyhjälte Conan, ett par Western-romaner och det gigantiska episka Fantasyverket "The Wheel of Time".
Rigney är väldigt förtjust i pseudonymer och har förutom Robert Jordan använt sig av; Chang Lung, Reagan O'Neal och Jackson O'Reilly.
Han är före detta yrkesmilitär och har bland annat utfört två tjänstgöringsperioder i Vietnam (1968 och 1970). Han är flerfaldigt medaljbelönad, men har numera lämnat armén för att skriva. Något som han själv säger att han planerar att fortsätta med: "Tills dom spikar igen kistlocket."

Andra böcker av författaren:
Som Robert Jordan:

Sagan om drakens återkoms (the wheel of time) 1990 och framåt.
The further chronicles of Conan : Conan the magnificent, Conan the Triumphant, Conan the Victorious (samling av tre böcker) -99
The Conan chronicles -95
Som Jackson O'Rilley:
Cheyenne Raiders -01
Som Reagan O'Neal:
The Fallon Blood -96
The Fallon Pride -97
The Fallon Legacy -98

Övriga bokfakta:
"Winter's heart" gavs ut av Tor Books i november 2000. På svenska kom "Vinterns hjärta" i inbunden upplaga på Natur & Kultur i september 2001.


Harald Åberg : 01-10-01

 


 
> maila crew@bulldozer.nu