[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - 51st State


51st State

Tag lite "Pulp Fiction", ha i en gnutta "Trainspotting" och tillsätt sedan en rejäl klick "Lock, Stock and Two Smoking Barrels".
Kör allt i en mixer tills smeten blir jämntjock.
Sila bort eventuella originaliteter och komiska höjdpunkter och VOILA! Där har du "51st State".

Ur filmen "51st state"
Samuel L Jackson och Robert Carlyle i "51st state"
© Columbia Tristar

Samuel L. Jackson spelar här Elmo McElroy, en amerikansk kemist som livnär sig på att utveckla droger. Men eftersom han börjar tröttna på detta så blåser han sin chef, "The Lizard" (Meat Loaf) och drar till Liverpool, England för att försöka sälja receptet på sitt senaste dunderpiller.
Här stöter han på Felix DeSouza (Robert Carlyle), en småfifflare som visserligen inte är överförtjust i amerikaner men som ändå är villig att hjälpa till med lite av varje i utbyte mot en del av vinsten och en biljett till säsongens stora match mellan Liverpool och Manchester United.
Omgivna av knarklangare, korrupta poliser, smågangsters och med en lejd yrkesmördare i hälarna, tillstöter dock vissa komplikationer för de båda kumpanerna.

"51st State" är inte någon jättedålig film, men den är inte heller särskilt bra. Problemet är att vi har sett det mesta förut och filmen saknar det där lilla extra som är så viktigt om man vill försöka återanvända framgångsrika och beprövade filmkoncept.
Det räcker liksom inte med att ta på Samuel L. Jackson en kilt för att göra en film tokrolig och nyskapande.

Kameraarbetet är snyggt, om än välbekant.
Slow motion och fast motion om vartannat, snabba klipp och närbilder på fallande patronhylsor har blivit till något av en norm i den här typen av filmer.
Det fungerar fortfarande rätt bra.
Och i kombination med tuffa maskinella beats på ljudspåret lyckas man åtminstone skapa en klanderfri och välpolerad yta.
Men det är tyvärr inte tillräckligt för att hålla engagemanget uppe ända till slutet, trots filmens relativt korta speltid på drygt en och en halv timme.
Med huvudet fullt av stereotypa och fantasilösa karaktärer, tunt manus och lama skämt är det lätt att känna sig blåst på biljettpengarna.
Vänta tills "51st State" kommer på video istället och hyr den någon dag när du känner för lite standardaction utan krav på ansträngande tankearbete.
Som sådan är den helt okej.

Innehållsförteckning:
Explosioner
Superknark
Meat Loaf
Biljakt med Jaguar
Pistoler och golfklubbor (!)
Mes-coola repliker
Tungt soundtrack

Svensk premiär: 3 maj 2002

Albin Valsinger : 02-04-30

 

 


 
> maila crew@bulldozer.nu