[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Livet i 8 bitar


Livet i 8 bitar

J har en sällsam begåvning ­ han är grymt skicklig på tv-spel.
Spelandet är hans fasta punkt i tillvaron.
Runt omkring flyter en frustrerad flickvän, försummade studier och en familj som tycker att det är hög tid att han börjar på Handels snart (han skrev ju faktiskt på ett bindande kontrakt som femåring) .
Dessutom borde han verkligen se till att hitta en trevlig judisk flicka att bilda familj med!

Ur filmen "Livet i 8 bitar"
J (Sunil Munshi) helt inne i TV-spelets värld i filmen "Livet i 8 bitar"
© SF/ Foto: Fredrik Hjerling

J (Sunil Munshi) lyckas kvalificera sig till världsmästerskapet i Nintendo i Los Angeles och ingår ett vad med flickvännen ­ om han vinner VM ska hon aldrig mer klaga över hans tv-spelande. Om inte ­ slutspelat för alltid.

Ett stort problem är att tävlingen går av stapeln exakt ett dygn efter den obligatoriska påskmiddagen med släkten. En middag som inte går att utebli ifrån utan att bli förskjuten för alltid. Men J räknar kallt med att hinna med båda sakerna.

J:s släkt är en högljudd, hysterisk samling individer.
Stämningen är rå men hjärtlig, som man brukar säga. Råast och roligast av dem alla är J:s pappa som spelas av Kjell Bergqvist.
Han skåpar ut de andra skådespelarna med hästlängder. Och då är de andras insatser ändå helt okej. Även om Jan Malmsjö, i rollen som exentrisk farfar, är lite svårsmält. Det blir helt enkelt lite för mycket skådespeleri, buller och brytning.

"Livet i 8 bitar" är stundtals mycket rolig och träffsäker. Tempot är högt och alla skriker och gapar eftersom de är så temperamentsfulla. Vilket är roligt i början men tröttsamt efter ett tag.
Något som dessutom sänker filmen flera snäpp är att den saknar ett ordentligt slut.

Filmen är Jonathan Metzgers långfilmsdebut.
Han står för både manus och regi tillsammans med Jonas Raber och Pontus Klänge. Jag tycker att debuten lovar gott inför framtiden, men att "Livet i 8 bitar" hade tjänat på att renodlas lite.
Den innehåller lite för mycket info och lösa trådar för att vara en riktigt bra film.

Innehållsförteckning:
Motorsåg
Nintendo
David Batra
Staffan Westerberg

Judiska traditioner
Äcklig mat

Svensk premiär: 27 september 2002


Helena Sahlsten : 02-09-17


 
> maila crew@bulldozer.nu