[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - 8 ½

8 ½
(Otto e mezzo)

Svenska Filminstitutet har i projektet "Klassiker på bio" renoverat några av filmhistoriens milstolpar.
Bland annat har de dammat av Federico Fellinis "8 ½" (Otto e mezzo) som vann en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film 1964.
Ur "8½"
"8 ½" bjuder på ljuv musik med guldkant.
© Svenska Filminstitutet

Guido (Marcello Mastroianni) är den stora, aktade filmregissören med förlorad inspiration, som åker till en kurort för att vila upp sig.
Bland designade vilstolar och mirakelvatten flockas runt Guido vackra damer med beundrare, journalister och medarbetare. Förväntningarna på Guido stiger, både vad gäller nästkommande stora film men även från kvinnorna i hans närhet som alla vill ha sin beskärda del.

Guido blandar dröm och verklighet hej vilt och tappar allt mer fotfästet.
Han försöker hämta inspiration till filmen genom att plocka in människor och händelser från sitt liv, vilket inte uppskattas av alla.
Han drömmer sig istället bort till en värld där hans livs kvinnor samsas i ett enda stort kollektiv med Guido som enda man.
Men verkligheten är annorlunda. Hans fru (Anouk Aimée) lämnar honom för gott och allt verkar gå honom ur händerna. Guidos medarbetare driver honom allt hårdare inför filmarbetet och han får än mer svårt att hålla sig till verkligheten.

"8 ½" saknar bitvis textning, vilket gör att mycket av sammanhanget förloras.
Det verkar som att översättaren endast har haft en liten parlör till hands och inte hunnit med när språket börjar komma upp i normal italiensk hastighet.
Har man tur kan man få veta en motspelares svar på ett långt utlägg men många gånger är det helt otextade dialoger, som åtminstone ser ut att spela en ganska stor roll för handlingen.
Nino Rota
s fantasiska filmmusik ger i alla fall "8 ½" en guldkant.

Innehållsförteckning:
Cigaretter
Höga byggställningar
"Belissimo"
Snygga glasögon
Damer i 60-talsfrisyr

Svensk premiär: 26 november 2004

Emma Claesdotter : 04-11-26


 
> maila crew@bulldozer.nu