[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Adaptation


Adaptation

Jag har en känsla av att bröderna Charlie och Donald Kaufman har gått på en manusskrivarutbildning. Förmodligen en som inte var något vidare bra, eftersom de tagit allt de kan förväntas ha lärt sig där och slängt rakt ut genom fönstret. Istället gör de genialt obegriplig film utan några som helst synbara regler.

Ur filmen "Adaptation"
John Laroche (Chris Cooper) ryggar inte för ett alligatorträsk när han är ute efter sällsynta Orkidéer.
© Sandrew Metronome

Se bara på "I huvudet på John Malkovich", en film som i grund och botten är helt obegriplig och mer än lovligt absurd. Dessutom är den förbannat bra och riktigt jämra rolig. "Human Nature" var en helt annan sorts film, bitvis vansinnigt absurd och även den ganska rolig. Nu är bröderna tillbaka i sällskap med excentrikern Spike Jonze. Som ju bara producerade förra filmen "Human Nature" men nu återigen regisserar brödernas manus.

Ämnet för dagen är metafilm.
Charlie (Nicolas Cage) är en framgångsrik manusförfattare, branchen älskar hans arbete med "Being John Malkovich" och även om han är neurotisk och asocial så anses han vara ett geni som de flesta vill jobba med.
Hemma hos Charlie bor även brodern Donald (Nicolas Cage i en dubbelroll), en riktig slacker som planerar att komma på egna fötter genom att även han skriva filmmanus. Charlie brottas med svårigheten att skriva ett filmmanus av Susan Orleans bok "The Orchid Thief" en bok som inte frivilligt låter sig anpassas till filmformatet.

Filmen är uppdelad på två mer eller mindre komplicerade plan. Charlies liv och vedermödor. Susan Orleans bok om orkidéetjuven, vilket också tycks vara Charlies manus. Dessutom får vi följa med hur Charlie möter Susan mot slutet av filmen och berättelsen tar en pikant vändning.

Det är en märklig film, men väl värd att ses.
Dock känns det som en film som kanske är svår att referera utan att antingen förstöra väldigt mycket av handlingen eller verka totalt osammanhängande. Nicolas Cage gör ett lysande dubbeljobb som bröderna Kaufman.
Det minner åskådaren om en tid då herr Cage var en smal undergroundskådis som inte trillat ner i det välbetalda actionträsket totalt.
Meryl Streep gör även hon en bra insats i rollen som journalisten Susan Orlean, men berättelsens verkliga höjdpunkt är den av orkidéer besatte John Laroche (Chris Cooper). Cooper gör ett praktarbete med att förmedla Laroches charm och fixering vid olika ting (vilket han också fick en Oscar för).

Adaptation är en fantastiskt annorlunda film som bryter mot ganska många av de etablerade reglerna för hur en Hollywoodfilm skall göras, utan att någonsin stiga utanför ramarna.
Den är väl värd att ses och känns som årets absurdistiska höjdpunkt.

Innehållsförteckning:
Spökorkidéer
Orkidéeknark
Biljakt
Berättarröst
Tvillingbröder

Svensk premiär: 16 april 2003

 


Harald Åberg : 03-04-15


 
> maila crew@bulldozer.nu