[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Aeon Flux

Aeon Flux

Den som är gammal nog att komma ihåg den tiden då MTV visade mer musikvideos än dokusåpor kanske kommer ihåg en skum dialoglös tecknad serie som brukade smygas in i fikapaus korta episoder mellan reklamblock och hip hop.
Faktum är att man kan till och med minnas två, men "The Maxx" hade dialog och var mindre konstig, vilket egentligen säger mer om "Aeon Flux" än om "The Maxx".

Ur filmen "Aeon Flux"
Det visuella är hårt bearbetat i Aeon Flux, men manuset kunde fått ett par slevar också.
© UIP

Efterhand började man dialogsätta även "Aeon Flux" och en bakgrund utkristalliserade sig för de som på något sätt lyckades se de olika avsnitten i kronologisk ordning.
"Aeon Flux" var namnet på en superskicklig lönmörderska som med häpnadsväckande akrobatik och fantastiska mackapärer kämpade för frihet i den totalitära stadsstaten Bregna.

Det är ungefär den här handlingen vi får i spelfilmen, och för mig som aldrig orkade koncentrera mig på det tecknade äventyret så blir en del saker äntligen begripliga.

Dessvärre kan är den förklarande handlingen inte så nyskapande och har en del rätt så tråkiga hål.
Filmen är mycket snygg men har inte annat att komma med och bristen på action-erfarna skådespelare har kompenserats med en aggressiv klippteknik i actionscenerna.

Charlize Theron är cool som Aeon, men hennes brist på erfarenhet inom stuntscener och stridsscener ligger både henne och filmen i fatet.

Slutresultatet blir en ganska så okej sci-fi action som gör sig bra till TV-soffa och bakfylla men det lär inte bli några Oscars direkt.

Innehållsförteckning:
Genmanipulerade mördarväxter
Ursnygga kläder
Cool teknik
DNA som en plottwist (återigen)
Bildlösningarna från The Matrix (återigen)

Svensk premiär: 24 februari 2006

Harald Åberg : 06-02-24


 
> maila crew@bulldozer.nu