[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Fader Amaros synder


Fader Amaros synder
(El Crimen del Padre Amaro)

Mexikos Oscarbidrag "Fader Amaros synder" är en film som har fått vissa katolska grupper att gå i taket eftersom de anser att den smutskastar kyrkan och prästerskapet.
Märkligt, kan tyckas, eftersom det i just detta fall torde vara svårt för dikten att överträffa verkligheten. Kanske är det just den man vill blunda för?

Ur "Fader Amaros synder"
Fader Amaro (Gael Garcia Bernal) och Amelia (Ana Claudia Talancon) i Oscarsnominerade "Fader Amaros synder"
© Columbia TriStar Films

Filmen, som bygger på en bok av den portugisiske författaren Eça de Queirós, berättar historien om den unge fader Amaro som anländer till en liten mexikansk by för att ta över efter den nuvarande prästen. Men Amaros oskuldsfulla idealism och godhet är dygder som paradoxalt nog visar sig vara svåra att upprätthålla i rollen som Guds tjänare.

En av byns präster har samröre med gerillan, en annan tvättar knarkpengar åt gangsters för att bygga ett sjukhus. Mutor, maktmissbruk och otukt är en del av vardagen för kyrkans män och fader Amaro hamnar till en början i svåra intressekonflikter. Mycket snart inser han dock att valet står mellan att spela med och att bli utfryst, och eftersom han svurit på att viga sitt liv åt Herren väljer han att blunda för både det ena och det andra.

Än värre blir det då han attraheras av den vackra men blott sextonåriga Amelia (och hon av honom). Nu börjar Amaro verkligen leka med elden och försätter både sig själv och den unga kvinnan i en situation som tycks vara omöjlig att klara sig ur med hedern i behåll. Anden är villig men köttet är svagt, som det heter.
Så sant, så sant.

"Fader Amaros synder" är regisserad av Carlos Carrera och i huvudrollen ser vi Gael García Bernal, känd från bland annat "Älskade hundar" och bioaktuella "Din morsa också!".
Det är en stark och fängslande berättelse om etik och moral, motsägelsefull gudstro, kärlek och gruvliga svek. Dessutom är det en film befriad från såväl genomgoda som genomonda karaktärer.
Här uppvisar nästan samtliga personer både bra och dåliga sidor, vilket försvårar åskådarens personliga ställningstagande och istället förskjuter fokus till den innehållsliga problematiken.

Det är bra, för det är viktiga frågor som tas upp i denna komplexa lilla historia. Kan goda gärningar uppväga allvarliga brott?
Varför anses sexuell utlevelse vara oförenlig med att tjäna Gud?
Och framför allt: Går det verkligen att rättfärdiga vad som helst i Herrens namn? När sluttexterna börjar rulla krävs det nog en riktig tokfundamentalist för att svara ja på den frågan.

Innehållsförteckning:
Idealism på fallrepet
Korruption och sviktande moral
Gangsters i vita hattar
En fet råsop mot religiöst hyckleri
Ont om nåd

Svensk premiär: 14 mars 2003


Albin Valsinger : 03-03-13


 
> maila crew@bulldozer.nu