[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Du går mig på nerverna


Du går mig på nerverna - Analysera ännu mera!
(Analyze that!)

I komedin "Du går mig på nerverna - Analysera ännu mera!" (Analyze that!) återförenas maffiabossen Paul Vitti och psykiatrikern Ben Sobel från filmen "Analysera mera!".
Vitti sitter av ett fängelsestraff på Sing Sing och ryktet går att han har blivit galen.

ur "Analyze that"
Ben Sobel (Billy Crystal) och Paul Vitti (Robert De Niro) i filmen "Du går mig på nerverna - analysera ännu mera"
© Warner Bros

Dr. Ben Sobel (Billy Crystal) har problem. Hans far, som också var psykiatriker, har nyss avlidit vilket har skapat en identitetskris hos Ben. Medan fadern var i livet fick Sobel aldrig någon bekräftelse av denne och nu funderar han på om psykiatriker var rätt yrkesval.
Vad kan då vara bättre än en riktig utmaning?

Gangstern Paul Vitti (Robert De Niro), som Sobel har behandlat tidigare, har också problem.
Vitti sitter bakom galler och är övertygad om att någon kommer mörda honom i fängelset.
Vitti förlorar förståndet (tror vi i alla fall) och börjar inbilla sig att han är en rollfigur i West Side Story. Filmens stora behållning är när Vitti/De Niro drar av ett sång-och-dansnummer på ett bord i fängelsematsalen.
De Niro kan enligt uppgift sjunga ganska bra, men detsamma gäller inte för Vitti.
Vitti frisläpps sedemera i Sobels vård för att skapa sig en ny, icke-kriminell karriär. Maffiabossen prövar att arbeta som bilförsäljare, i juvelbutik och vid en filminspelning, men frestelsen att återvända till fel sida lagen visar sig bli alltför stor. I allt det här dras den intet ont anande dr Sobel in.

Är det nåt roligt då?
Jo, här och var drar man på smilbanden.
Men det känns ändå som en ganska seg uppföljare till en ganska seg förstafilm.
Å andra sidan har jag alltid gillat Billy Crystals humor och har för länge sedan förlåtit honom för "När Harry mötte Sally".
Robert De Niro däremot är väl inget komiskt geni. Han saknar Crystals känsla för timing och scenerna han är med i är inte särskilt roliga.
De Niros karriär är något av ett mysterium. Numera verkar det som om han skäms för sina gamla maffia-rullar och vill driva med tidigare roller.
Det finns ingen anledning tycker jag. Någon borde berätta för honom att han ska hålla sig borta från komedier. Det kommer att bli hans karriärs död.

Kan det vara producenten Jane Rosenthals fel alltihop?
Tillsammans med De Niro grundade hon 1988 Tribeca Productions, ett bolag som gett oss De Niro-filmer som "Cape Fear" (en remake) och "Rocky and Bullwinkle på äventyr". Därtill har Rosenthal producerat De Niro i floppen "Showtime" där han spelade mot Eddie Murphy.
Men det är nog inte hela sanningen, för Tribeca har å andra sidan producerat "Wag the dog", "Flawless" och "Natten och staden", tre bra De Niro-filmer. Nej, inga mer maffia-komedier helt enkelt.

Lisa Kudrow från "Vänner" upprepar sin roll som Laura, Sobels numera plågade fru. Kudrow har bevisligen komisk talang men får absolut noll utrymme att visa denna. Varför regissören Harold Ramis har utnyttjat henne så sparsamt är en gåta. Joe Viterelli, som spelar Vittis trotjänare Jelly, får några roliga repliker men är med mest som utfyllnad.
Sammantaget är filmen en ganska slätstruken produktion.
Uppföljarfilmer har ofta ett stressat drag över sig. Som om deltagarna egentligen inte ville göra filmen men det elaka filmbolaget har fått vittring på enkla pengar. Det här gäller även för "Analysera ännu mera", trots att Billy Crystal gör sitt bästa för att vara rolig.

Innehållförteckning:
Guldtackor
Vuxenhumor
Sopranos-vibbar
En flygande container
Elaka italien-amerikanare
Årets sämsta svenska översättning av en filmtitel

Svensk premiär: 31 januari 2003


Philip Mauritzson : 03-01-30


 
> maila crew@bulldozer.nu