[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Aristokrat-surfa:
> Filmens hemsida

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - The Aristocrats

The Aristocrats

Sägnen låter berätta att det finns ett skämt som aldrig får berättas för en betalande publik.
Det är så vedervärdigt i sina beståndsdelar och så svagt i sin punchline att det är som självmord på scen.
Däremot är det ett mycket populärt skämt att berätta för de andra komiker. Det är som en jazzlåt, grundstrukturen är så enkel och välkänd att det är varje artists improvisation över temat som är det viktiga.
Ni kan alla skämtet, Hank von Helvete drog en bastardiserad version av det hela vägen till kvällstidningarna vid en Turbonegrokonsert nyligen.

Ur filmen "The Aristocrats"
Två glada filmmakare i slutscenen.
© Nonstop Entertainment

I grund och botten handlar vitsen "Aristokraterna" om hur en man kommer in till en talangscout och presenterar sitt scenframträdande. Numret visar sig innehålla en hel del sex, incest, fekalier och kanske lite tidelag. När talangscouten sedan frågar vad de kallar numret säger mannen glatt "Aristokraterna".

Eftersom skämtet är amerikanskt så blir det ännu mer obskyrt av det faktum att få personer i USA vet vad en aristokrat verkligen är, vilket åtgärdas i vissa verisoner genom att byta ut "Aristokraterna" mot "De sofistikerade".

Nåja, hur det än är med detta så är det rätt så facinerande att ett skämt som inte går att använda lyckas leva vidare i en sisådär 50-70 år, så som aristokraterna har gjort. Tillräckligt fascinerande för att meritera en egen film faktiskt. Paul Provenza och Penn Jilette (den i Penn och Teller som pratar för er som har dålig koll) tog mod till sig och demaskerade Aristokraterna för allmänheten.

I princip är dokumentären bara en lång parad av mer eller mindre kända amerikanska komiker som analyserar Aristokraterna och berättar sina versioner av skämtet. Hela poängen tycks vara att göra mittpartiet så grovt och smaklöst som möjligt. Och det är roligt, givetvis är det roligt.
I alla fall om man har den sortens humor.

En invändning jag har är dock att man inte får några namnskyltar, vilket kanske inte besvärar en amerikansk publik, men det är rätt svårt för en stackars svensk att veta vem den rynkige gamle gubben på duken är om man inte råkat köpa en samlings-DVD med komiker från The Johnny Carson Show eller något liknande. Dessutom är klippningen lite för liberal.
Det hoppas och studsas mellan intervjupersoner så att man ibland undrar varför ingen får tala till punkt. Kan man ha överseende med detta så är dock "The Aristocrats" en våldsamt rolig lektion i stand up-historia.

Att filmen är barntillåtet är dock ett tydligt exempel på att vi måste se över ålderssystemet i biobranchen. Visserligen tror jag säkert en sjuåring kan lära sig både ett och annat nytt roligt att säga vid matbordet, men inte ens jag skulle rekommendera det.

Innehållsförteckning:
Drew Carey
Carrie Fisher
Robin Williams
George Carlin

Penn och Teller

Svensk premiär: 14 oktober 2005

Harald Åberg : 05-10-13


 
> maila crew@bulldozer.nu