[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]


Austin Powers-surfa:

> Austinpowers.com

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Austin Powers in goldmember


Austin Powers in Goldmember

Mike Myers är tillbaka som Austin Powers för tredje gången och som vanligt är det hans ärkefiende Dr Evil som skall bekämpas.
Båda karaktärerna görs som vanligt av Mike Myers.
Dessutom spelar han också Fat Bastard, samt den nye skurken Goldmember som gett filmen dess namn.


Goldmember (svensk översättning: guldlemmen), skall tillsammans med Dr. Evil ta över världen. Denne Goldmember är en holländare som är besatt av guld. Dessutom har han förlorat sina ädlare delar i en guldsmältningsolycka, vilket ger delar av hans kropp en gyllene lyster.
För att erövra världen kidnappar skurkarna bland annat Austins far, Nigel Powers, som spelas av Michael Caine.
Denne britt vet man aldrig var man har. Ena gången pilot i "Hajen 4", en annan gång oscarsbelönad i "Ciderhusreglerna" för att så dyka upp i denna film med stora framtänder i rollen som legendarisk agent.
Austin Powers står förstås ej ensam i sin kamp, utan hämtar genom en tidsresa hem en gammal flamma från 1975 som heter Foxxy Cleopatra och spelas av Beyoncé Knowles från popgruppen "Destiny's child".

Ur "Austin Powers in goldbember"

Mini Me (Verne Troyer) och Dr Evil (Mike Myers) i "Austin Powers in Goldmember"
© Foto: Melinda Sue Gordon/ SMPSP/New Line Productions

För den som inte förstått det redan så är denna film en komedi.
Den innehåller till största delen äckelhumor, skämt under bältet och till största delen handlar det om det manliga könsorganet.
Filmen innehåller också en hel del slapsticksekvenser och parallellerna till andra filmer är många.
Till exempel får man se mer eller mindre bra skämtantydningar inspirerade av "När lammen tystnar", "Singin' in the rain", "Konvoj", och "Scanners". Bland annat exploderar Britney Spears huvud när hon dyker upp i en cameoroll, alltså i rollen som sig själv.

En del saker i filmen är jätteroligt, annat lite småkul, men tyvärr är en hel del inte roligt alls. Framför allt tappar filmen tempo och fart efter de tio första minuterna. Det kändes som en transportsträcka som var idéfattig och inte egentligen är mer just en tradig väg mot slutscenerna. De första tio minuterna är som sagt lite roliga då en film görs om just Austin Powers med Tom Cruise i huvudrollen.
Gwyneth Palthrow dyker också upp samt Danny DeVito, Kevin Spacey, Quincy Jones samt självaste Steven Spielberg.
Sedan kan man egentligen spola fram filmen ända till Austin Powers besök i sumobrottningsvärlden för att via besöket på en japansk fabrik med en japansk säkerhetsvakt i en fontän till slut landa mitt i ett doktorsbesök nere i en ubåt.
Jag skrattade högt under doktorsbesöket, men bör väl förvarna om att det är mycket snopp och kisshumor i den scenen. Det var rasande roligt ändå, eller så var det bara jag som blitt hjärntvättad av alla köns- och pruttskämt innan.

I en film på en och en halv timme som ska vara en komedi vill jag ändå ha riktigt roligt i mer än fyra scener.
På sätt och vis blir filmen som "Saturday night live" med suveräna sketcher blandat med dåliga. Mike Myers slog som bekant igenom i denna show en gång i tiden.
I och med Mike Myers och alla hans roller verkar det också som om alla övriga skådespelare hamnat i skymundan. Nog borde man få ut mer av en sån birollsensemble som Michael Caine, Michael York, Robert Wagner, Fred Savage och Mindy Sterling.
Jag kan på rak arm knappt komma på en enda riktig rolighet som deras munnar eller kroppar stått för. Filmen är riktigt rolig ibland, men var alldeles för orolig och tunn efter början till slutet...
En blandning av högt och lågt blir min slutkläm och denna enda mening kanske hade räckt som recension.

Innehållsförteckning:
De japanska tvillingsystrarna Fock-Yo och Fock-Mi
Oöversättliga språkskämt som när seamen skall förstås som semen
Kast och spark med liten dvärg
Hajar med laserpistoler på huvudet

Svensk premiär: 11 oktober 2002


Jörgen Krüsell : 02-10-06


 
> maila crew@bulldozer.nu