[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Auto Focus


Auto Focus

Här i Sverige är det nog inte särskilt många som är bekanta med skådespelaren Bob Crane. Men i USA var han under 60- och 70-talen ett välkänt namn, främst tack vare sin paradroll som överste Robert Hogan i komediserien "Hogan's Heroes".
I "Auto Focus" berättas historien om hans uppgång och fall.


Ur "Auto focus"
Maria Bello spelar Patricia Crane, Bob Cranes andra fru. Till höger Greg Kinnear som Bob "Hogan" Crane.
© Columbia TriStar Films

Paul Schraders dramadokumentär tar sin början strax före Bob Cranes egentliga genombrott som skådespelare. Han startade sin karriär som radiopratare i Los Angeles och det var här han först skaffade sig ett anseende. Vi får följa Crane (spelad av Greg Kinnear) på hans väg mot framgång, för att sedan bevittna hur framgången stiger honom åt huvudet och han förvandlas till en patetisk och fullständigt omdömeslös sexmissbrukare.

Willem Dafoe spelar Bob Cranes bästa kompis John Carpenter (dock inte skräckfilmsregissören utan en tekniknörd med videokameror som specialitet) och tillsammans ägnar de sig åt att ragga brudar som de sedan har sex med framför kameran. Cranes charm och kändisskap tillsammans med Carpenters färdigheter och tillgång till den senaste utrustningen skapar förutsättningarna för en hobby som snart tar över hela deras liv.

Verklighetsbaserade filmer som handlar om kända personer tycks vara på modet för tillfället. Michael Winterbottoms "24 Hour Party People" om den legendariske musikproducenten Tony Wilson är ett exempel, "The Kid Stays in the Picture" ett annat (se separat recension).
Ett problem med "Auto Focus" är att filmen porträtterar en människa som väldigt få av oss svenskar har något förhållande till. Då är det en fördel om historien i sig är så intressant att den även skulle ha fungerat som en rent fiktiv berättelse.

Riktigt så är det kanske inte här, men närapå.
Kinnear och Dafoe briljerar och det är mycket tack vare dem som "Auto Focus" håller och blir sevärd. Och vetskapen om att filmen behandlar ett faktiskt levnadsöde har nog också en viss betydelse för engagemanget.
Det är både tragiskt och fascinerande att följa Bob Cranes fördärvliga karriär och att se hur han successivt tappar greppet om verkligheten och allt som egentligen betyder något.

Men "Auto Focus" blir ändå inte någon dyster historia.
Bob Crane (Kinnear) står själv för berättarrösten och presenterar sitt livs historia utan vare sig omsvep eller märkbar ånger. Det som skett har skett, liksom. Dessutom bjuder filmen på en nostalgisk tillbakablick mot utvecklingen inom video- och hemelektronik, något som både är intressant och förvånansvärt underhållande.

Innehållsförteckning:
Uppgång
Otrohet
Retro-Hi-Tech
Amatörporr
Nedgång

 

Svensk premiär: 21 februari 2003


Albin Valsinger : 03-02-20


 
> maila crew@bulldozer.nu