[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Bandits


Bandits

Gentlemannabankrånare gör spektakulära kupper och blir kändisar över hela landet. Uttråkad hemmafru kommer i deras väg och blir på något sätt medlem i ligan.
Båda tjuvarna blir kära i henne.
Komplikationer följer.
"Bandits" grundhistoria låter inte särskilt originell på pappret, men på bioduken berättas den smart och med glimten på rätta stället och charmar åtminstone mig.

Ur filmen "Bandits"
Billy Bob, Cate och Bruce eller Terry, Joe och Kate
© MGM

Kvinnotjusaren Joe (Bruce Willis) och ständigt inbillningssjuke Terry (Billy Bob Thornton) rymmer från fängelset ihop.
På flykten undan lagens långa arm börjar planerna på det perfekta bankrånet ta form. De kidnappar helt enkelt bankdirektören på kvällen, stannar i hans hus under natten och låter honom sedan låsa upp bankvalvet på morgonen innan personalen kommit till banken.
Kuppen går perfekt och genom Amerikas motsvarighet till TV-programmet "Efterlyst" blir Joe och Terry snart kända som övernattningsrånarna.

För att nå målet, att öppna nattklubb i Mexiko, krävs dock ett antal sådana här bankrån, med ett par veckors mellanrum. Under en sån här mellanperiod hamnar Terry i samma bil som Kate (Cate Blanchett). Hon har just, för femtioelfte gången, blivit illa behandlad av sin man, är sugen på lite spänning och går inte att göra sig av med.
Alltså följer hon med till rånarnas nästa gömställe.
Och hur det nu är så faller alltså både Joe och Terry till slut för hennes turkosblå ögon.Vi får följa fler övernattningsbankrån och en alltmer insatt Kate som inte kan välja mellan Joe och Terry. För henne utgör de tillsammans den perfekta mannen.

Som en inramning till rånarhistorian får vi då och då se hur Hasse Aros amerikanske kollega spelar in ett sammanfattande program om övernattnings-rånarna efter deras sista kupp - den där allt går fel.
Programledaren sitter på guldmaterial efter att rånarna även övernattat hos honom en gång och då gått med på att berätta sin historia framför kameran.
Den här bihandlingen stör mig till en början, men innan det är dags att lämna biosalongen framstår den som briljant. En av många saker som gör "Bandits" till en lite smartare film än genomsnittet.

Bruce Willis har en förmåga att se precis likadan ut vilken slags karaktär han än spelar. Såg honom i "Die Hard 2" på TV häromkvällen och hade efteråt svårt att hålla isär den stenhårde polis han spelar där men den oändligt mycket mera väluppfostrade bankrånaren Joe. Men han har växt oändligt i mina ögon efter "Sjätte sinnet" häromåret och klarar sig bra i "Bandits".
Riktigt bra är däremot Billy Bob Thornton. I alla intervjuer jag sett med honom är han en cool, connerysnygg kille, men på bio: Inte.
Beige och glasögonprydd även här, men gör Terry full rättvisa antingen det är hjärntumör eller något annat han för stunden drabbats av.

"Bandits" är inte en kulturell upplevelse. Men det är Hollywood-action-mjukis när den är som bäst. Och definitivt värd en biobiljett.

Innehållsförteckning:
Osannolikt fula peruker
Gamla Bonnie Tyler-hits
Symptom på de flesta sjukdomar som finns
En halvkorkad stuntman
En hel massa bankrån
Och en enastående plan…

 

Svensk premiär: 30 november 2001

 

Sara Hellman : 01-11-28

 

 


 
> maila crew@bulldozer.nu