[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]Beauty & Beast-surfa:
> Disney Pictures

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

>> sett - film - recension - Skönheten och odjuret


Skönheten och odjuret
(The beauty and the beast)

Disney-filmbolaget Buena Vista International fyller tio år och detta firas med en nypremiär på den kända rullen "Skönheten och odjuret" från 1991. Filmen har bearbetats digitalt och ett sex minuter långt musikalstycke som klipptes bort i originalfilmen har lagts till.
I övrigt är det samma film nu som då.

Ur "skönheten och odjuret"
Belle (svensk röst: Sofia Källgren) och Odjuret (svensk röst: Tommy Körberg)
© Buena Vista International/Walt Disney Pictures

Jag hör till den grupp av människor som slutade se tecknade filmer ungefär i mellanstadieåldern, eftersom det var för "barnsligt".
En attityd som jag visserligen omvärderat efter 25.
Men då för tio år sen när filmen hade urpremiär var jag genuint ointresserad av genren. Detta i sig är ju ingen garanti för att inte ha en viss förkunskap ändå.
Låt oss säga så här - det är svårt att leva i ett kommersiellt samhälle och undgå en Disney-film.

"Skönheten och odjuret" hör dessutom till Walt Disney Feature Animations största framgångar och nominerades till sex Oscar (och vann två; för bästa sång och bästa originalmusik) samt slog an tonen för filmer som "Den lilla sjöjungfrun", "Lejonkungen", "Pochahontas", "Hercules" och "Mulan".
Den var också den första tecknade filmen nånsin som nominerats i Oscarskategorin för "bästa film".

Handlingen bygger på den klassiska franska 1700-talssagan med samma namn, men har naturligtvis piffats till lite för att bli mer Disney-aktig.
Odjuret är en förtrollad prins som dragit olycka över sig genom att bara se till människors yttre. Oturligt nog råkade han på ett ofint sätt avslöja detta mindre sympatiska personlighetsdrag för vad han trodde var en ful gammal gumma som sökte husrum i hans slott. Att det dolde sig en vacker och lättstött häxa bakom förklädnaden gjorde fadäsen större.
Hon straffade honom genom att förvandla honom till ett hiskeligt fult odjur vars förtrollning bara kunde brytas om han lyckades få och ge äkta kärlek innan sin 21-årsdag.

Ett intrikat problem då dejting-marknaden för svansförsedda odjur med huggtänder som bekant är sviktande.
Detta var ju före Internet-raggning och telefonlinjer för singlar.
Jag menar, inte ens 30-åriga New York-kvinnor med bra jobb, rakade ben och designer-skor lyckas hitta äkta kärlek. Så ett franskt odjur som ugglar på sitt förtrollade slott har ju inga vidare utsikter att träffa den rätta.

Ur "Skönheten och odjuret"
Tekannan/Mrs Potts (svensk röst: Meta Velander), lilla tekoppen/Chip (svensk röst: Daniel Falkman) och Clocksworth (svensk röst: Åke Lagergren)
© Buena Vista International/ Walt Disney Pictures

Nu ser försynen till att den vackra Belle av en slump hamnar i hans våld.
Hon är mer intresserad av böcker om förtrollade prinsar än av den snygga och uppblåsta friaren Gaston som hänger henne i hasorna. Hennes intresse gör henne förstås till en perfekt kandidat för uppdraget att lösa odjurets förbannelse.
Visserligen tar det mer än en borttappad sko eller en god morgon-kyss för att charma Belle, så hon har både hårdare krav och längre startsträcka än kollegorna Askungen och Törnrosa.
Denna tid ägnas åt att tjänstefolket på slottet, som alla förvandlats till pratande husgeråd och möbler, ständigt brister ut i svulstigt spexiga musikalnummer.
Ibland sjunger den stöddige Gaston (svensk röst: Hans Josefsson) och hans korkade sidekick LeFou (svensk röst: Claes Malmberg) klämkäcka truddelutter. Men mest hjärtknipande är det ändå när Tommy Körberg och Sofia Källgren brister ut i duetter.
Skönheten och odjuret alltså.
Vem som gör vilken röst får ni gissa själva.

Vad skall man säga om en så här populär och sedelärande historia i Disney-kostym?
Skittrist? Förutsägbar? Fjantig?
Eller alldeles, alldeles underbar?

Jag säger bara en sak. Har du sett "Shrek" innan du ser "Skönheten och odjuret" första gången så kommer du att ha svårt att hålla dig för skratt och ta denna musikal-stinna marängtårtssvulstiga sagoboksfilm till ditt hjärta.
Annars kanske du faktiskt är barnslig nog att rysa när vargarna jagar den ljuva Belle i skogen, ilskna till när den onde Gaston spinner ondskefulla planer för att tvinga Belle till giftemål eller stampa takten när tekannan sjunger.
För att inte tala om hur det fina budskapet kanske talar till dig.
Skönhet kommer infrån.
Det är därför Belle och prinsen ser ut som Barbie och Ken.
Vore jag den lättstötta häxan skulle det vina förbannelser genom luften.
Ducka Disney!

Innehållsförteckning:
Dansande servis
Sjungande tekanna
Flirtande ljusstake
Lillgammal tekopp
Gläfsande fotpall
Dumdryg jägare
Folkilsket odjur
Boktokig skönhet
Tokroligheter
Musikalnummer
Dubbelmoral

Svensk premiär: 11 oktober 2002


Mia Gustavsson : 02-10-09


 
> maila crew@bulldozer.nu