[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - The Bourne identity

The Bourne identity

Ibland känner jag som filmrecensent att jag upprepar mig, att den recension jag nu skriver gjorts ett antal gånger förut. Det är kanske oundvikligt.
Den här recensionen blir en sådan på grund av att jag tjatat om återanvändning av gammalt material i många av de filmer jag sett på sistone.
Om det råder idétorka eller om alla historier redan filmats vet jag inte, men "Bourne identity" har varit med förr.

Ur filmen "The Bourne identity"
Matt Damon i rollen som Jason Bourne i "The Bourne identity"
© Universal

Till att börja med är den här historien en bok av framlidne Robert Ludlum vars böcker väl inte direkt alltid ansetts tillhöra finlitteraturen, vilket inte behöver avskräcka eventuella läsare.
Boken i fråga heter i alla fall "Identitet Kain".
Denna bok blev sedan en TV-film som hette "Identitet okänd" och hade Richard Chamberlain i huvudrollen.
Nu är det så dags för ytterligare en filmatisering med Matt Damon i huvudrollen som mannen med många identiteter. Det är inte svårt att förstå varför boken blev filmatiserad eftersom dess story och intrig verkligen lämpar sig för vita duken enligt min mening. Jag tycker alltid det är roligt när man till en början vet lika lite som karaktären för att till slut veta lite mer än denne.

Handlingen då?
Jo, en fiskebåt fiskar upp en medvetslös man som har kulhål i ryggen.
Denne man vaknar till slut upp, men lider dessvärre av minnesförlust.
Matt Damons karaktär har ingen aning om vem han är, mer än att han blivit skjuten och behärskar en mängd språk.
Den enda ledtråden han har är ett bankkontonummer i Schweiz dit han beger sig för att kanske få visshet. Inne i bankvalvet finns en mängd falska pass där Damons karaktär har alla möjliga namn. Vidare finns det en pistol och en massa kontanter i valvet. Jag kan avslöja att hans egentliga namn är Jason Bourne.
För att undvika trassel använder jag mig av det namnet också i fortsättningen.
Nu vore väl allt frid och fröjd om Bourne kunnat acceptera sin minnesförlust och bara ta pengarna och smita iväg.

Så lätt går det inte... Utan att förstå varför får Bourne dessvärre nu en mängd poliser och yrkesmördare efter sig i sin jakt på sig själv.
Till sin hjälp får han dock Franka Potentes rollfigur och hon hjälper honom på hans färd och hennes efternamn antyder vad han blir med henne i sovrummet. Vore kul att för en gångs skull se att en man och kvinna som jobbar ihop på vita duken kan hålla sig borta från sänglekarna.
Är Mulder och Scully i "Arkiv X" de enda som lyckats vara någorlunda platoniska?

Hur som helst, jakten på dem båda, alltså inte Mulder och Scully, går runt Europa, men mest rör man sig i Frankrike och Paris.
För mig som redan läst boken och sett den förra filmen blir det inte sådär jättespännande, men för "nytillkomna tittare" ger det nog möjligen lite mer.
För mig blir filmen ett godkänt jaha.
En filmatisering av första filmatiseringen som ökat frekvensen av elektronik, mobiltelefoner, modernare vapen, samt rejält våldsamma slagsmål utan så värst mycket blod, men inte så mycket annat.

I mina recensioner har jag klagat på när folk i filmerna inte talar de språk de ska. Jag vet, har troligen hakat upp mig, men i "Bourne identity" talar inte alla amerikanska hela tiden, inte ens Matt Damon. Bra.


Innehållsförteckning:
CIA
Menlös och påklistrad kärleksscen
Klichékvinnan ser hjälplöst på när männen slåss
Pont du Neuf-bron
Mutor på bårhus

Svensk premiär: 18 oktober 2002


Jörgen Krüsell : 02-10-16


 
> maila crew@bulldozer.nu