[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Broderier

Broderier
(Brodeuses)

Graviditeter är som regel svåra att hålla hemliga eftersom det oftast framgår ganska tydligt när en kvinna är med barn.
17-åriga Claire är dock fast besluten att göra ett försök eftersom hon är övertygad om att hennes föräldrar skulle bli tokiga om de fick veta sanningen. Hon sjukskriver sig därför från snabbköpet där hon jobbar, under den dramatiska förevändningen att hon har fått cancer.

Ur "Broderier"
Lola Naymark och Ariane Ascaride i filmen "Broderier".
© Folkets bio

Eftersom Claires stora intresse är att brodera söker hon jobb hos Madame Melikian, en kvinna som livnär sig på just beställningsbroderier.
Här hoppas Claire kunna gömma sig under månaderna fram till födseln, varefter hon tänker lämna bort barnet för adoption. Madame Melikian går dock själv igenom en personlig kris eftersom hon nyligen har förlorat sin enda son i en motorcykelolycka. De båda kvinnorna finner stöd hos varandra, vilket efterhand leder till en speciell vänskap över generationsgränserna.

Claire spelas av Lola Naymark och i rollen som Madame Melikian ser vi Ariane Ascaride, som bland annat är känd från flera av Robert Guédiguians filmer. Bägge porträtterar sina respektive rollkaraktärer med stor integritet och en stram återhållsamhet som döljer den sorg och oro som finns där under ytan. Filmen är mycket vacker och regissören Eléonore Faucher berättar sin historia i lugnt tempo som ger plats för egen eftertanke.

Ändå är det något viktigt som saknas. Det verkliga engagemanget uteblir och som åskådare känner man sig märkligt oberörd av huvudpersonernas dilemman och bekymmer. Kanske ligger en del av problemet i svag dramaturgi där det tar alltför lång tid att komma personerna inpå livet, och att historien slutar just när vi verkligen börjar lära känna dem. En film som till så stor del förlitar sig på inre handling kräver också tydligare rollfigurer som väcker sympati och inbjuder till medkänsla.

Det hela blir inte mycket mer än en kort inblick i en komplicerad situation och när filmen är är över lämnas vi snarare med en känsla av "jaha?" än med några nya insikter. Smala filmer med tänkvärda teman är fortfarande starkt underrepresenterade i det allmänna biografutbudet. Därför är det synd att "Broderier" inte lyckas bättre i sin vilja att skapa en intressant berättelse som verkligen berör.

Innehållsförteckning:
Oönskad graviditet
Personlig tragedi
Vänskap
Broderier

Svensk premiär: 12 november 2004

Albin Valsinger : 04-11-11


 
> maila crew@bulldozer.nu