[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Bruce den allsmäktige


Bruce den allsmäktige

(Bruce Almighty)

Hur många har hört talas om Tom Shadyac? Inte så många antagligen. Jim Carrey vet vem det är eftersom han gjort sina bästa komediroller när Shadyac stått för regin. "Den galopperande detektiven" och "Liar, liar" är bevis för min åsikt i ämnet.
Nu är det dags för de två herrarna att åter samarbeta och det i "Bruce den allsmäktige".

Ur "Bruce den allsmäktige
Jim Carrey är Bruce i filmen "Bruce den allsmäktige"
© SF

Bruce Nolan (Jim Carrey) jobbar i Buffalo som TV-reporter, med lättsammare reportage som arbetsuppgift. Fast vad Bruce egentligen vill är att bli mer seriös genom att till exempel bli nyhetsankare på TV-stationen.
Det framkommer allt mer att Bruce inte alls är nöjd med sitt liv. Inte ens Bruces flickvän Grace (Jennifer Aniston) tycks räcka till för att få honom nöjd med tillvaron. Det går allt sämre för Bruce. Han gör bort sig under ett direktsänt reportage och får sparken, ett gäng misshandlar honom, bilen krockar med en lyktstolpe. Bruce tappar tålamodet och börjar allt mer ofta och högljutt klaga på Gud. Det var kanske lite dumt eftersom Gud (Morgan Freeman) hör bön och Bruce får träffa honom ansikte mot ansikte. Gud är inte nöjd med Bruce och påpekar att det inte är så lätt att vara Gud fader.
Mötet dem emellan slutar med att Gud går på semester och överför alla sina krafter till Bruce för en veckas tid. Det dröjer inte länge innan Bruce inser att det här med att vara Gud inte är någon enkel sak.

Den här storyn ger en utmärkt grund för att lyfta fram en del effekter, bisarra situationer och tokigheter. Allt från kiss- och bajshumor till mer sofistikerade skämt får plats i "Bruce den allsmäktige".
Filmen är inte lika bra och rolig som "Liar, liar", men inte långt efter. Det man slås av är hur dessa båda filmer har en allvarlig underton mitt i allt skämtande. Humor är allvar.
Jim Carrey är lite mer nedtonad i "Bruce" än vad man är van med och det roligaste framträdandet står faktiskt någon annan för.
Steve Carell som nyhetsuppläsaren Evan Baxter med sitt säregna språk under en direktsändning gav mig kramp i magen. Det är bra för en sådan här film att mer än Jim Carreys dominans, grimaser och talang får ta plats för att på så vis vinna både i bredd och fördjupning.
En liten detalj som jag kom på är att nu har två av tre tjejer i TV-serien "Vänner" spelat Carreys flickvän och legat med honom i en Shadyacfilm.
När blir det Lisa Kudrows tur?
I alla fall, mitt i sommarvärmen var det skönt att gå in i biomörkret och få skratta av sig och le en hel del.

Innehållsförteckning:
Smörsångaren Tony Bennett som sig själv.
Kvinnornas kvinna Catherine Bell (Sarah Mackenzie i TV-serien "På heder och samvete")
Moses-associationer i tomatsoppan
Apa i arslet

Svensk premiär: 18 juli 2003

Jörgen Krusell : 03-07-17


 
> maila crew@bulldozer.nu