[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Capote

Capote

Truman Capote är en av USA:s mest kända författare och i sig en rätt så facinerande person. Så att det görs en film om honom, och framför allt om den vändpunkt i litteraturhistorien som kom att utgöras av boken "I kallt blod" är kanske inte så förvånande.

Ur filmen "Capote"
Truman Capote njuter av uppmärksamheten.
© Sony Pictures

När en farmarfamillj i en bondhåla någonstans på Kansas vidsträckta vidder hittas mördad blir journalisten och författaren Capote intresserad.
Han vill skriva en artikel om hur våldet berör det lilla samhället. Väl på plats blir han facinerad och inser mer och mer att detta inte får plats i en tidning utan kommer att bli hans nästa bok.

Capote blir allt mer inblandad i fallet. Han blir bekant med polischefen och så småningom utvecklar han även ett vänskapligt förhållande med den ene av de bägge gripna mördarna.

Det finns en moralisk fråga som filmen ställer, hur långt är det okej att gå i jakten på en berättelse? När har journalisten kommit för nära de han ska skildra? Truman Capote gick definitivt över den gränsen när han arbetade med "I kallt blod" och ibland känns han som om han nästan tvångsmässigt utnyttjar sin omgivning.

Dock skulle man kunna invända att filmmakarna har varit fega.
Visst, de proträtterar inte Truman Capote som överdrivet sympatisk och Phillip Seymour Hoffman gör en lysande gestaltning av författaren. Men som vanligt när det finns homosexualitet med i bilden blir amerikaner livrädda.

Truman Capote var öppet homosexuell, men i filmen verkar det nästan som om mannen han bor ihop med är hans rumskompis. Det finns ingen kärlekskemi dem emellan, vare sig passionerad eller falnande.

På något sätt känns det som kännetecknande för filmen i stort. Skådespeleriet är lysande, men berättelsen saknar liv och misslyckas med att engagera fullt ut. Inte så att filmen är katastrofalt dålig på något sätt, för det är den inte, men det känns som om man hade velat ha den där lilla extra gnistan.

Innehållsförteckning:
Mördare som är personer
Gigantiska skådespelarinsatser
Sextiotalsnostalgi

Svensk premiär: 24 februari 2006

Harald Åberg : 06-02-24


 
> maila crew@bulldozer.nu