[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Cars

Cars

Den här bilen innehåller konstig nog en hel del filmer. Eller vänta, jag menar att filmen innehåller en del bilar.
Nej förresten. Det är bra mycket mer bil än film. Och det finns fler än ett sätt att stoppa den i sopkorgen.

Ur filmen "Cars"
Full fart på den öppna landsvägen. Amerika som det var tänkt att upplevas, och så vidare...
© Walt Disney Pictures/Pixar Animation Studios

Som vanligt när vi har med Pixar att göra så är det snyggt.
Vackra animationer och fantastiska dataeffekter, kanske särskilt billacken som glänser, inte helt, men ändå totalt, olikt guld.

Och en del saker som glimmar är inte heller guld, ska det visa sig - en del är skräp. Som den här filmen till exempel.
Pixar är kompententa, så när de bestämmer sig för att göra historien om rookien som tror lite för mycket om sig själv så är det vad man får.

De utgår från formulär 1a, blandar in en dos "pojkbil möter flickbil" och tar med "den gamle mästaren som lämnat tävlingarna för evigt" som givetvis ska bli mentor åt den lille röde racern.

Det sentimentala berättandet är också välslipat och det är svårt att inte ryckas med och "ooh":a och "aah":a en del, när allt till slut ordnar sig. Hade det här varit ett femgradigt betygssystem hade filmen aldrig kunnat få mindre än två biltutor för allt sitt filmiska knowhow, men heller aldrig någonsin mer.

Inte ens när filmen nästan tycks levera en utvecklingskritisk liten snutt om att det var bättre förr, innan de onda motorvägarna kom till byn är det riktigt så det är. Det är istället en liten snutt om hur storslaget Amerika var innan det tappade bort sina gammeldags värderingar. "Det var bättre förr" helt enkelt. Och det var det på Pixar med.

Jag läste på imdb, att någon skrivit "Pixar has done it again..." Tyvärr icke. Den här filmen väldigt lite av charmen hos tidigare projekt.
Den korta förfilmen "One Man band" är mycket roligare än själva huvudfilmen, och den största behållningen för mig var Cheech Marin (känd från filmer som "Cheech and Chong's Up in Smoke") i rollen som low-ridern Ramone...

Eller jo, jag fnissade också åt kovältningen. Jag menar traktorvältningen...

Hyr hellre Finding Nemo, Monsters Inc eller vilken som helst av de andra produktionerna från samma bolag och se om den istället.

Om det nu inte råkar vara så att du har en liten tjej där hemmasom älskar bilar. För då måste du nog ändå se detta. Om och om och om igen.

Innehållsförteckning:
Bilar
sentimental rundsmörjning
korkade rednecks
traktorvältning

Svensk premiär: 1 september 2006

Wilhelm Hedin : 06-09-10


 
> maila crew@bulldozer.nu