[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

The Cell-surfa:
> The Cells hemsida

Läs mer:
> Tillbaka till filmarkivet

 

>> sett - film - recension - The Cell


The Cell

"The Cell" är musikvideo- och reklamregissören Tarsem Singhs allra första långfilm. I huvudrollerna syns Jennifer Lopez, Vince Vaughn och Vincent D'Onofrio.
Under filmens planering och inspelning var många intresserade av flera anledningar, dels drog Jennifer Lopez stjärnglans blickar till sig men framförallt hoppades man att Tarsem Singh skulle bli en ny David Fincher.

Ur filmen "The Cell"
Catherine Deane (Jennifer Lopez) i "The Cell"
© New Line Cinema

Filmen börjar med att presentera vår hjältinna Catherine Deane (Lopez), en barnpsykolog som med hjälp av mycket avancerad teknik kan ta sig in i människors inre drömvärld. På detta vis hoppas hon kunna hjälpa barn som hamnat i koma genom att söka upp deras inre jag och tala dom till rätta.
När så polisen griper en seriemördare som under arresten hamnar i koma behövs Catherines hjälp. Mördaren har nämligen låst in en kvinna i en cell och inom 40 timmar kommer hon att dö. Ingen vet var kvinnan finns och det enda hoppet står till barnpsykologen.

Handlingsmässigt finns inte mycket mer.
Tarsem Singh
försöker presentera sin mördare och ge honom två sidor, en illa åtgången och en mycket sjuk. Tyvärr framstår den sjuka mörka sidan mest som effektsökande designporr och den utsatta faller platt och väcker knappast några känslor mer än Tarsem Singh här lånar från sin egen "Loosing my religion"-video.

De andra karaktärerna presenteras egentligen inte alls.
Endast Vince Vaughn ger sken av att ha ett förflutet i en scen mot en patetiskt empatisk Lopez. Manus blir snart enformigt och filmen trampar tillslut bara vatten. Tarsem Singhs eget "style as substance"-koncept fungerar alltså inte.

Visuellt sett är filmen snudd på fantastisk. Visserligen lånar Tarsem friskt och det mesta är koreograferat som en Caravaggio-målning, men snyggt är det. Om han vågat ta sig an ett annorlunda manus hade det hela kanske blivit bättre men frågan är om inte Singh bara får ett fåtal förtroenden till innan reklamvärden åter står för dörren. De som längtat efter en ny Fincher får vänta ett tag till.

Innehållsförteckning:
Designporr
Musikvideo-estetik
Enformigt manus
Technobabbel

Fotnot:
Mark Protosevich som skrivit sitt allra första manus till just The Cell har skrivit manus till kommande filmen "Impostor" med Vincent D'Onofrio och även Jennifer Lopez i en liten roll, dock utan Tarsem Singh.

Svensk premiär: 20 december 2000


MGB : 00-12-20


 
> maila crew@bulldozer.nu