[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Intolerable Cruelty


Intolerable Cruelty


Romantiska komedier vet vi ju hur de är.
Meg Ryan och Tom Hanks, eller varför inte Hugh Grant och Sandra Bullock. Lite sockersöt story på det och saken är biff.
George Clooney och Catherine Zeta Jones då, hur låter det?
Tja, det ska nog funka i samma recept. Om det är bröderna Coen som rör i bunken då? Well, då förväntar man sig andra bullar.

Ur "Intolerable Cruelty"

Catherine Zeta Jones och Geroge Clooney i bröderna Coens "Intolerable Cruelty"
© UIP

Miles Massey (Clooney) är en av Los Angeles mest slipade, skrupelfria skilsmässoadvokater, som framgångsrikt och med alla medel ser till att skinna sina klienters äkta hälfter på så mycket det går.
Massey blir förälskad i den försmådda hustru (Cathrine Zeta Jones) vars man han företräder. Samma försmådda hustru som Massey förstås sänder förlorande ur striden utan ett öre.
Förälskelsen blir snart ett tjuv- och rackarspel, eftersom Cathrine Zeta Jones är en kallt beräknande kvinna som satt i system att avverka förmögna män för att sedan snabbt dumpa dem för ett stabilt underhåll.

Givetvis är inte detta den romantiska komedi man är van vid, men snubblande nära. Storyn skulle lätt kunna funka, liksom de båda huvudrollsinnehavarna.
Dock är det ju då en Coen-film, och då vet vi ju alla att humorn blir mer skruvad och att karaktärerna blir av det udda slaget. Och visst, så är det.
Men kanske inte riktigt så mycket som jag skulle önska.
Inledningsscenen med Geoffrey Rush som hästsvansförsedd försmådd make är en höjdare som sätter en hög standard, men tyvärr sackar filmen allt vad det lider. Då och då glimmar det till, men i längden blir det väl mycket tjat om äktenskapsförord hit och stämningar dit.
Hade det inte varit för den bitvis karaktäristiska Coenhumorn hade jag nog sågat "Untolerable Cruelty" i småbitar, men nu bjuder den trots allt på en del sköna skratt och underhållande agerande av Clooney, Rush och även Billy Bob Thornton, för den som inte tröttnat höra honom säga "goddamn" på bonnig sydstatsdialekt.

Innehållsförteckning:
Clooney, skojfrisk med tjusigt garnityr
Zeta Jones, kallt och beräknande stycke
Billy Bob kan sin hillbilly
Förbannat mycket skilsmässotjat
Förbannat mycket tjat om hur alla ska spika upp varandras rövar, fast på engelska då

Svensk premiär: 24 oktober 2003

Olle Lindkvist : 03-10-23


 
> maila crew@bulldozer.nu