[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - Flying daggers

Flying daggers
(House of flying daggers)

Det är tur att kineserna slåss inbördes för om de någonsin vände sina målsökande kastknivar, trädklättrande svärdsmästare, bambuharpuner eller filmer mot omvärlden skulle omvärlden lida.


Ur filmen "Flying daggers"
Zhang Ziyi som den tuffmesiga Mei.
© Elite Group Enterprises Inc.

Tyvärr är det just vad som händer när Zhang Yimous nya film kommer upp på dukarna.
"Flying Daggers" är vad som skulle hända om en stupfull person satte sig ned och skrev manus genom att rycka ut sidor ur en bok titulerad "1001 coola saker i Hong Kong-film".
Filmens överspända hjältar vandrar omkring och spänner sig är så über-coola (männen med stenansikten, kvinnorna med falska halvleenden) att de verkar på gränsen till att fjärta allihopa. Hur de ovanpå detta magnifika exempel i stelhet klarar av att överspela sina roller så grovt är bortom min fattningsförmåga.

Grundförutsättningen är simpel. Två polismästare söker efterträdaren till rebelledaren de dödade. Turligt nog får de tips om att en flicka i det nyöppnade hor-, förlåt, "glädje-huset" verkar suspekt. Förmodligen är det inte för att hon är blind och dansar perfekt utan för att hon är "omåttligt vacker".
Sagt och gjort, en polismästare klär sig civilt och ger sig iväg. Ett stort dansnummer, mycket alkohol, en ofullbordad våldtäkt och ett ännu större dansnummer senare har de flickan i sitt förvar.

Handlingen är minst sagt barock. Filmen börjar som ett mysterium, förvandlas raskt till en buskisrulle, övergår till action, introducerar de värmesökande kastknivarna och allsköns totalt oblodigt slagsmål, skruvar på blodet och moralkakorna, mera wire-fu och datoranimerade vapen, mera blod och sist men inte minst en moralkaka som heter duga.

Den kinesiska originaltiteln till "Flying Daggers" betyder "Överfallen från 10 håll" och det är exakt så man känner sig om man försöker följa denna minst sagt ryckiga handling. Som tur är alla karaktärer och scener färgkodade så man ska veta vad för känsla man ska känna just då och vem som just blev ond.
Detta gör förvisso filmen till ett färgsprakande fotografiskt mästerverk men för oss som inte känner till kinesiska kulturella budskap förmedlade via färg är det bara förvirrande.

Om detta inte vore nog är "Flying Daggers" riktigt kvinnofientlig och överdrivet patriarkal. Tydligen är det inte nog att tjejen är kung på kung-fu, hon måste ha en make också. Fast förstås, man kan inte gifta sig med fienden så hon måste bevisa hur mycket hon älskar honom genom att äntligen tillmötesgå honom i en utdragen sexscen i höstlandskapet. Fast för det blir hon straffad med en kniv i hjärtat.
Inte för att det dödar henne, för lite tuff är hon trots allt.

"Flying Daggers" är riktigt snyggt filmad och de datoranimerade kastknivarna, spjuten och wire-fu konsterna i bambuskogen är av högsta klass om än lite väl mycket stulna från "Crouching Tiger Hidden Dragon". Är man på humör för hjärndöd action och pinsamt dåligt skådespeleri utan att krav på en vettig handling är "Flying Daggers" den perfekta filmen. Men har man lite högre standard än så bör man hålla sig borta.


Innehållsförteckning:
Kinesiska värmesökande anti-aerodynamiska bummerang-kastknivar
Vapen som slängs bort och dyker upp igen när de behövs
Försakad kärlek
Inget blod, inget blod, inget blod, massor med blod
VietCong i gröna pyjamaser
Inga hämningar
Ingen logik

Svensk premiär: 29 oktober 2004

Filip Wiltgren : 04-10-27


 
> maila crew@bulldozer.nu