[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - De-Lovely

De-Lovely

Oavsett hur lite kunskap man har om Cole Porter som person så är det knappast troligt att hans melodier har gått en spårlöst förbi.
Evergreens som "Everytime We Say Goodbye", I’ve Got You Under My Skin" och "Too Darn Hot" är låtar som fortfarande står sig och ständigt dyker upp i nya sammanhang.
I "De-Lovely" porträtteras mannen bakom musiken samtidigt som vi bjuds på en rad oförglömliga slagdängor.

Ur "De-Lovely"
Ashley Judd och Kevin Kline
© 20th Century Fox

Historien presenteras i form av fragmentariska tillbakablickar, där en åldrad Porter (Kevin Kline) ser episoder ur sitt liv spelas upp för sig i en sorts drömlik fantasi.
Stora delar av filmen presenteras som en traditionell musikal, där vanligt skådespeleri varvas med musiknummer och de inblandade karaktärerna plötsligt utbrister i sång. Med tanke på Porters stora framgångar som just musikalkompositör känns det ofta helt logiskt, men för den som har svårt för detta format kan det möjligen upplevas som en aning onaturligt emellanåt.

Flera av låtarna framförs av välkända, moderna artister som Robbie Williams, Cheryl Crow och Elvis Costello, men arrangemangen är traditionella och känns lätt igen från förr. Musikstyckena vävs skickligt in i handlingen så att Porters ofta finurliga texter passar perfekt i sammanhanget. Tack vare genomarbetad svensk textning blir det också lätt att hänga med för alla som har svårt att höra eller förstå vad sångerna handlar om.

Återblickarna, som spelas upp i någorlunda kronologisk ordning, börjar 1919. Den då 28-årige Cole Porter var vid denna tidpunkt bosatt i Paris och det var där han träffade sin blivande hustru, den då frånskilda, åtta år äldre Linda Lee Thomas (Ashley Judd). Deras äktenskap, som varade ända fram till Lindas död 1954, skildras som både lyckligt och komplicerat.
Cole var nämligen homosexuell och Linda fick ständigt finna sig i konkurrens från alla vackra unga män som kom i deras väg. Men samtidigt tycks det ha funnits ett stort samförstånd mellan makarna och kärleken dem emellan var djup, även om den låg på en vänskaplig snarare än romantisk nivå.

Manus är skrivet av Jay Cocks och filmen är regisserad av Irwin Winkler som tidigare främst har gjort sig känd som producent, bland annat av flera Scorsese-titlar. "De-Lovely" är en välgjord och snyggt sammanfogad berättelse som ger en intressant, underhållande och stundtals rörande inblick i Cole Porters privat- och yrkesliv.
För även om det är svårt att veta exakt vad som är sant och hur mycket som är spekulationer, så ger filmen ändå en bild av de omständigheter som bidragit till den odödliga musikskatt som Porter lämnat efter sig.

Innehållsförteckning:
Klassiska melodier i nygammal tappning
Broadwayshower och Hollywoodspektakel
Paris, Venedig, Los Angeles och New York
Alanis Morissette, Diana Krall och Mick Hucknall
Kärlek och passion (dock sällan på samma gång)

Svensk premiär: 22 oktober 2004

Albin Valsinger : 04-10-22


 
> maila crew@bulldozer.nu