[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> sett - film - recension - The Fog


The Fog

Jag har för mig att John Carpenters "The Fog" var bra, rätt spännande och otäck när den dök upp.
Knackningarna med de vassa krokarna förföljer mig än idag.
Självklart undrar jag hur det går nu när jag sitter och ser en nyinspelning cirka 25 år senare där Carpenter nöjt sig med att vara producent tillsammans med den nu bortgångna Debra Hill.

Ur filmen "The Fog"
Kanske en av de få gånger då det inte är för lite dimma...
© Sony Pictures

Handlingsmässigt är sig det mesta likt. Arga vålnader från förr återvänder från sitt sjunkna skepp "Elisabet Dane" på havets botten. Insvepta i dimma kommer de för att hämnas.
För 1871 så råkade vålnaderna ut för ett hemskt svek av fyra män, vilket deras nu levande släktingar ska få betala för.
"Blod för blod" som det sägs i filmen när invånarna i Antonio Bay råkar illa ut.

Nya "The Fog" bjuder på några få skrämskott, men känns inte riktigt som något utöver det vanliga. Det hela är rätt förutsägbart.
Några ologiska manuskullerbyttor, effekter och nödlösningar senare är man i hamn, utan att dimman riktigt har skingrats. Jag kanske är dum som inte fattade allt.

Irriterar mig till exempel på de två huvudrollsinnehavarna som tycks ha lärt sig att agera under roliga timmen i skolan. Fast det är väl så att skådespeleriet inte har sån stor vikt i den här rullen.
"Transportsträcka" och "brist på energi och engagemang" känns som nyckelord för filmen. Gör man en nyinspelning så måste man ha något nytt att komma med, anser jag. Dimman i den här nyinspelningen ger inget nytt mer än att den ser snyggare ut effektmässigt.
Men kanske vore det bäst om det vore ogenomtränglig dimma hela filmen igenom så det går att drömma sig tillbaka till originalfilmen?

Slutligen måste jag bara delge läsaren hur komiskt det kan vara när man läser pressmaterialet som delas ut vid själva pressvisningen.
Det är rätt underhållande att läsa hur triviala och enkla underhållningsfilmer försöks göras till någonting mer. Av ett grund försöker man göra ett djup. Den roliga läsningen talar till exempel om att filmen har ett miljöbudskap samt att man gett karaktärerna ovanligt mycket djup.
Tjena! Se hellre om gamla "The Fog", för ingen kan skrika som Jamie Lee Curtis när det knackar vassa krokar på dörren.

Innehållsförteckning:
Sayids flickvän i "Lost"
Clark Kent från "Smallville"
Älskog och spetälska

Svensk premiär: 13 januari 2006

Jörgen Krüsell : 06-01-13


 
> maila crew@bulldozer.nu